Creditarea in valuta ar trebui restrictionata

Luni, 05 Iulie 2010, ora 16:14
1397 citiri
Creditarea in valuta ar trebui restrictionata

Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania, sustine ca sunt necesare masuri concertate la nivelul Uniunii Europene pentru a limita creditarea in valuta, care reprezinta o vulnerabilitate pentru tarile Europei Centrale si de Est (ECE), informeaza NewsIn.

"Cred ca sunt necesare masuri concertate la nivelul Uniunii Europene pentru a limita creditarea in valuta, care reprezinta o vulnerabilitate pentru tarile ECE. In acelasi timp, creditele in moneda exotica ar trebui interzise, si nu cred ca ar deranja pe nimeni acest lucru", a spus, luni, Dumitru.

Stimularea pietei secundare a pietei titlurilor de stat si crearea unei referinte de dobanda cu ajutorul unor pe scadente mai lungi, ar putea stimula creditarea pe termen lung in lei.

"In momentul de fata nu se poate vorbi despre creditare ipotecara in lei", a mai spus Dumitru.

"Creditarea in moneda nationala ar trebui sa fie un obiectiv pentru toata lumea", sustine, la randul sau, Lucian Anghel, economist-sef Bancii Comerciale Romane (BCR).

"Businessul nu va mai fi la fel ca inainte. Recuperarea (economica, n.r.) va fi foarte lenta, iar creditarea nu va mai atinge nivelul anterior", a mai spus Anghel.

El sustine ca piata creditelor se afla acum intr-o stare de incertitudine sporita de masurile acordului Basel III care va cere bancilor, cel mai probabil, sa-si majoreze capitalul social pentru a face fata riscurilor. In plus, masurile masurile de politica monetara la indemana BNR sunt din ce in ce mai limitate, afirma Anghel.

"Banca centrala a fost singura institutie care a actionat anti-ciclic. Nu stiu acum cat spatiu de manevra mai are acum si asta nu e din cauza BNR....Nu trebuie sa inlocuim riscul de curs cu un risc de dobanda. O fluctuatie a dobanzii de la 6% la 9% ar putea sa implice un risc similar cu o fluctuatie a leului de la 4,2 la 5 (lei per euro)", a mai spus Anghel.

"Banca nationala, cu toate parghiile de care dispune, nu poate sa controleze la nesfarsit dezechilibrele", a atentionat economistul-sef al BCR.

#creditare valuta lei anghel , #stiri Lucian Anghel