Cum influenteaza "Prima Casa" creditul ipotecar

Marti, 25 August 2009, ora 16:51
1709 citiri
Cum influenteaza "Prima Casa" creditul ipotecar

"Ma astept la o imbunatatire a evolutiei creditarii in continuare, atat pe segmentul imprumuturilor populatiei, cat si pe corporate. Din decembrie, portofoliul de credite a inregistrat o scadere nominala, dar speram ca, in termeni anuali, ritmul creditarii sa se mentina usor pozitiv. Estimarea noastra este de crestere nominala cu 5% la finalul acestui an", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

Impactul pe care il va avea programul Prima Casa asupra creditarii se va observa din aceasta luna, apreciaza economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.


"Este vorba despre (un plafon de, n.r.) un miliard de euro, cred ca acesti bani se vor epuiza pana cel tarziu in primul trimestru din 2010. Daca ne uitam la volumul creditului ipotecar in Romania, acest plafon aprobat pentru "Prima Casa" reprezinta o cincime", a declarat Anghel, pentru NewsIn.

 

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


Pe de alta parte, pe segmentul imprumuturilor catre companii, analistul afirma ca evolutia depinde de "nivelul cererii solvabile" si de lichiditatea care va fi pusa la dispozitia firmelor, inclusiv din rambursarile de TVA sau plata altor tipuri de datorii de la buget.

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut pentru a cincea luna la rand in iulie, cu 0,1% fata de luna precedenta, la 197,9 miliarde lei (47 miliarde euro), ritmul anual de crestere coborand la 10,8%, in termeni nominali, de la 11,2% in iunie, arata datele BNR.

Fata de varful atins la finalul lunii februarie, de 206,89 miliarde lei (48,2 miliarde euro), creditul neguvernamental a scazut cu 9 miliarde lei (peste 2,1 miliarde euro) in cinci luni. Rata anuala de crestere a coborat in primele sapte luni ale acestui an de peste trei ori, de la 33,7% in decembrie 2008.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#apartament, #casa, #chirie, #credit, #imobiliar , #ipotecar, #prima , #stiri Lucian Anghel