In 10 ani alimentele vor costa cu pana la 50% mai mult

Luni, 18 Iulie 2011, ora 15:28
2070 citiri
In 10 ani alimentele vor costa cu pana la 50% mai mult

Preturile alimentelor vor creste in toata lumea cu 20-50% in urmatorii 10 ani, conform lui Lucian Anghel, economistul sef al BCR, relateaza NewsIn.

"Pe termen lung, preturile la produsele alimentare nu vor scadea, ci vor fi mereu in sus.

Estimez pentru urmatorii zece ani ca preturile la nivel global vor fi cu 20%, chiar pana la 50% mai mari", a precizat Anghel, in cadrul unei conferinte de prezentare a raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat".

Raportul prognozeaza, pentru perioada 2011-2020, o crestere a preturilor la grau de 20%, la porumb de peste 15%, la orez de 40-45%, la oleaginoase de 40% si la zahar de 35%.

"In 1950 populatia la nivel mondial era de 2,5 miliarde, iar in 2050 se va ajunge la noua miliarde, adica o triplare a populatiei intr-o perioada de o suta de ani, iar cand vorbim de mai multi locuitori, cu 6-7 miliarde mai mult, luam in considerare cererea de alimente. Urbanizarea, ca urmare cresterii populatiei, si presiunea reprezentata de biodisel vor «manca» din suprafata cultivata existenta", a explicat Anghel.

Principalele motoare ale volatilitatii preturilor globale la alimente raman conditiile meteo si schimbarile climaterice, nivelul stocurilor, pretul la energie, ratele de schimb valutar, cererea in crestere, restrictiile comerciale, conflictele si financiarizarea pietelor agricole, potrivit raportului BCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #alimente, #bcr agricultura, #lucian anghel, #pret alimentele , #stiri Lucian Anghel