Inflatia s-a plasat intre 4,6% si 5% in septembrie

Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 18:44
1775 citiri
Inflatia s-a plasat intre 4,6% si 5% in septembrie

Inflatia anuala s-a plasat intre 4,6 si 5% in septembrie, de la 4,96% in august, in conditiile cresterii accizelor la tutun si deprecierii leului comparativ cu luna anterioara, efecte contrabalansate de evolutia favorabila a preturilor alimentelor, sustin analistii chestionati de NewsIn.

"Estimam ca preturile de consum au crescut cu 0,2% in septembrie comparativ cu august, rata anuala a inflatiei ajungand la 4,7%. Principalii factori determinanti au fost cresterea accizelor la tutun si cresterea cursului de schimb. O contributie favorabila vom vedea probabil pe partea de preturi alimentare", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Totodata, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a spus ca rata inflatiei va intra in aceasta toamna in coridorul tintit de banca centrala, in conditiile contractiei puternice a cererii agregate. Anghel estimeaza o rata lunara a inflatiei intre 0,1 si 0,3%, care plaseaza inflatia anuala in septembrie la 4,6-4,8%.

"Tendinta dezinflationista va continua. Fara majorari de TVA in 2010, inflatia va putea atinge nivelul minim al ultimilor 20 de ani", a adaugat Anghel.

Pe de alta parte, faptul ca in 2009 preturile administrate au ramas in general nemodificate sugereaza faptul ca rezistenta inflatiei este determinaza de rigiditatea structurala a ofertei de bunuri si servicii.

Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, estimeaza o crestere a preturilor de consum cu 0,2% in septembrie fata de august, inflatia anuala situandu-se la 4,8%.

"Avand in vedere evolutia inregistrata de inflatie in regiune, exista posibilitatea ca inflatia sa se plaseze chiar sub 4,8% in septembrie", a precizat Chidesciuc, pentru NewsIn.

Cu toate acestea, el subliniaza ca in 2010 vor aparea noi presiuni inflationiste, din indexarea preturilor administrate dupa trecerea perioadei electorale.

"Chiar si fara majorarea TVA, in 2010 preturile administrate vor fi probabil indexate, dupa ce au fost tinute sub control anul acesta, inaintea alegerilor. Aceste cresteri se vor suprapune peste o perioada dificila, de crestere a somajului si scadere a veniturilor salariale", a spus economistul senior al ING Bank.

Pe de alta parte, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, considera ca inflatia lunara a fost de 0,4% in septembrie comparativ cu august, rata anuala plasandu-se la 5%, nivel similar celui din luna anterioara.

"In primul rand contribuie cresterea accizelor la tutun, compensata partial de scaderea preturilor combustibililor. La alimente vom avea o evolutie similara celei din august", a spus Pal.

In septembrie, cursul de schimb mediu a urcat la 4,2389 lei/euro, cu 0,5% peste nivelul din luna precedenta, de 4,2185 lei/euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca inflatia s-a plasat, in septembrie, "semnificativ sub 5%".

"Potrivit datelor preliminare pe care le avem referitor la inflatia in luna septembrie, indicele preturilor de consum s-a situat sub nivelul de anul trecut. In consecinta, rata inflatiei in septembrie va fi semnificativ sub 5%. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample si in octombrie, cu o scadere chiar mai pronuntata si sa ne apropiem astfel de tinta pentru sfarsitul anului. Pe final de 2009, inflatia va fi in jur de 4%", a afirmat Isarescu, in cadrul audierilor de marti din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie al BNR.

Intervalul ?intit de BNR pentru infla?ia la finalul lui 2009 este de 3,5% plus sau minus un punct procentual, iar prognoza din ultimul raport asupra infla?iei este de 4,3% pentru luna decembrie a acestui an.

Rata anuala a inflatiei a coborat in august la 4,96%, iar fata de iulie preturile de consum au scazut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor si cresterii usoare a preturilor la marfurile nealimentare si servicii. Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost tot 4,96%.

Institutul National de Statistica (INS) publica luni, 12 octombrie, datele privind inflatia in septembrie.

#inflatie, #accize, #tutun, #tigari, #leu , #stiri Lucian Anghel