Inflatia s-ar putea tempera la 5,4% pana la sfarsitul lui 2009

Marti, 03 Februarie 2009, ora 12:30
1143 citiri

Inflatia s-ar putea tempera in acest an, dar mai putin decat anticipau analistii, respectiv pana la 5,4% in decembrie, cu un interval de variatie de 4,5%-6,3%, a spus, marti, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, cu ocazia prezentarii raportului de tara al BCR Cercetare.

"Inflatia de baza a depasit cresterea generala a preturilor in decembrie 2008 si aceasta evolutie s-ar putea repeta si in trimestrul I 2009, ca urmare a efectelor secundare induse de cel putin doi factori: deprecierea leului in raport cu euro si majorarea preturilor combustibililor si tutunului in ianuarie in urma majorarii accizei si a ancorarii acesteia la un nivel de curs mai depreciat", a explicat Lucian Anghel.

Presiunile inflationiste mai reduse si perspectiva din ce in ce mai clara pentru o crestere economica mult mai slaba decat in 2008 ar putea determina relaxarea politicii monetare in semestrul I 2009 prin reducerea succesiva a dobanzii de politica monetara sau a rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, mai sustin analistii BCR.

"Este posibil totusi ca, pe parcursul acestui an, banca centrala sa-si mentina abordarea prudenta pastrand un diferential de circa 3 puncte procentuale intre dobanda cheie si inflatie", a mai spus Anghel.

Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la  6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, nivelul fiind sub asteptarile analistilor, in contextul in care scaderea vanzarilor a ieftinit bunurile nealimentare in ultima luna din 2008. Nivelul inflatiei anuale din decembrie este semnificativ sub prognoza de inflatie a bancii centrale pentru finalul lui 2008, de 6,7%.

Deficitul de cont curent ar putea scadea sub 10% din PIB in 2009


Efectele crizei financiare internationale vor determina corectia deficitului de cont curent, dar atentia ar trebui indreptata inspre scaderea acestuia intr-un ritm gradul, nu dintr-o data.

"Conform scenariului nostru, Romania ar putea sa se intoarca dupa patru ani la un deficit de cont curent in PIB cu o singura cifra in anul 2009, in principal ca urmare a contractiei deficitului comercial in conditiile reducerii semnificative a importurilor", sustine economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Structura exporturilor s-a imbunatatit treptat in ultimii ani, bunurile de capital si produsele cu valoare adaugata mare majorandu-si ponderea in totalul exporturilor la 35% in septembrie 2008 de la numai 17% in 2003, mai spune Anghel si atrage atentia ca "exista semnale clare cu privire la progresele facute de economia locala, dar cu toate acestea procesul trebuie considerat ca fiind unul de durata si care va avansa gradual".

Deficitul bugetar ridicat din 2008, perspectivele privind evolutia sa in acest an, precum si prudenta manifestata de investitorii internationali fata de primele decizii economice ale guvernului, care ar trebui sa produca rezultate vizibile pentru a castiga incredere pe plan extern, au condus la o depreciere puternica a leului la inceputul anului 2009, dincolo de 4,30 lei/euro, se mai arata in raportul BCR.

"Corectia deficitului de cont curent a devenit astfel inevitabila, iar aceasta ar trebui sa se produca astfel incat cresterea economica sau inflatia sa fie cat mai putin afectate. Aceasta ar putea sugera faptul ca banca centrala accepta un nivel al cursului de peste 4 lei/euro, iar criza financiara internationala ar putea fi privita si ca o oportunitate de reducere a deficitului de cont curent in PIB", a mai spus economistul-sef al BCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie, #romania, #rate, #2009 , #stiri Lucian Anghel