Inflatia, temperata de mentinerea pretului la alimente

Luni, 18 Iulie 2011, ora 16:42
1623 citiri
Inflatia, temperata de mentinerea pretului la alimente

Cresterea inflatiei a fost temperata de mentinerea pretului la paine si cereale, potrivit economistului sef BCR, Lucian Anghel, informeaza NewsIn.

"Mentinerea pretului la paine si cereale a reprezentat un factor de stabilitate, temperand inflatia. Am fi putut avea o inflatie mult mai mare", a explicat Anghel.

Alimentele reprezinta 37% din cosul de consum, Romania fiind mult mai expusa la fluctuatiile preturilor la nivel international, potrivit raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat", realizat de BCR Cercetare.

Astfel, pretul alimentelor din Romania are cel mai mare impact asupra inflatiei comparativ cu alte tari, in conditiile in care cota reprezentata de alimente in cosul de consum este cea mai mare comparativ cu Polonia, Ungaria, Bulgaria si Franta. "Cu toate aceste, pretul la alimente in Ungaria si Bulgaria a inregistrat, din 2005, rate mult mai mari de crestere fata de Romania.

Painea, legumele si fructele reprezinta 41% din cosul de consum din Romania si Bulgaria, in timp ce in Franta cota este mai mica, de 32%; diferenta mare dintre cele doua tari si Franta ar putea insemna un consum mai mare de paine si cereale", se arata in raport.

Romania nu este in prezent prost pozitionata in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente, cota mare reprezentata de paine si cereale fiind deseori un factor salvator, potrivit raportului. Pe de alta parte, legumele sunt importate in medie de 40-50%, deoarece productia interna nu poate acoperi cererea, astfel ca exista o dependenta fata de preturile la nivel international.

"Sunt fluctuatii care fac dificila adoptarea euro si este nevoie de o agricultura performanta, independenta de conditiile meteo, pentru a reduce aceaste fluctuatii. Inainte de a adera la zona euro vom fi obligati sa avem o agricultura care sa reduca cat se poate de mult aceste volatilitati", a explicat Anghel.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in iunie la 7,93%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 9,81%, a celor nealimentare cu 7,74% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,76%, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). 

3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea...
#agricultura, #inflatie, #pret alimente, #consum cereale , #stiri Lucian Anghel