Lucian Anghel, BCR: inflatia, influentata de liberalizarea pretului la gaze

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:48
1387 citiri
Lucian Anghel, BCR: inflatia, influentata de liberalizarea pretului la gaze

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, sustine ca inflatia ar putea fi influentata in mod direct de liberalizarea pretului la gaze si de o crestere graduala cu 80% a pretului acestora, transmite NewsIn.

"Avand in vedere solicitarile venite din partea Comisiei Europene de aliniere a pretului gazelor la un nivel international, acestea automat modifica aceasta perspectiva a evolutiei inflatiei, nu numai pentru 2011, ci si in anii urmatori. Noi am facut un calcul si un impact direct asupra inflatiei ca urmare a cresterii pretului gazelor cu 80% pentru ca in 2015 sa ne apropiem de media la nivel international ar determina un impact direct de 0,4% in inflatie si indirect unul de la 0,6 si pana la pana la un punct procentual pe an.

In aceste conditii, sarcina bancii centrale, cu instrumentele de care dispune, va deveni din ce in ce mai dificila", a declarat Lucian Anghel.

BCR si-a schimbat prognoza pentru inflatia din acest an, de la 4,3% estimat in raportul de la sfarsitul anului trecut, la 5,2%. De asemenea, prognoza de inflatie pentru 2012 a fost modificata fata de ultimul raport, de la 3,1% la 4,7%.

"Pe inflatie noi ne-am revizuit prognozele, le-am majorat. In momentul de fata vedem inflatia la 5,2% la finele anului, vedem o inflatie relativ ridicata, putin peste 8% pana la finele lunii iunie, dupa care vedem o anumita reducere.

Aici discutam de contextul international, nu numai pentru inflatie, ci si pentru crestere economica, este unul dintre elementele care ar putea sa reduca putin din cresterea economica a Romaniei. Inflatia este elementul negativ, riscul pentru prognoza economica" a spus Lucian Anghel.

De asemenea, BCR a revizuit estimarea privind dobanda de politica monetara, si pentru acest an anticipeaza o mentinere a acesteia la 6,25%, fata de o reducere la 5,75% in ultimul raport, iar pentru anul viitor este prognozata chiar o majorare la 6,75%, fata de 5,25% cat era estimat in raportul din decembrie.

"O alta revizuire a prognozelor noastre este dobanda de politica monetara. Anterior, noi anticipam o reducere a dobanzii de politica monetara, acum ne-am modificat prognoza si anticipam o mentinere a dobanzii si chiar intrevedem o majorare in 2012, in conditiile in care economia romaneasca se va apropia si chiar are sanse sa creasca peste potentialul ei pe termen mediu si lung", a mai spus Anghel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#lucian anghel, #bcr, #liberalizare pret gaze, #rata inflatie , #stiri Lucian Anghel