Lucian Anghel, BVB: Daca nu esti prezent in SUA, nu existi ca piata de capital!

Luni, 10 Februarie 2014, ora 08:49
2019 citiri
Lucian Anghel, BVB: Daca nu esti prezent in SUA, nu existi ca piata de capital!

Bursa de la Bucuresti impreuna cu Raiffeisen Bank si Fondul Proprietatea (administrat de grupul american Franklin Templeton) au organizat in prima saptamana din februarie "Romanian Investor Days" la New York. Scopul este acela de "a pune Romania pe radarele "Wall Street-ului", spune spune Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti

In cadrul acestor intalniri au adus in fata unor fonduri americane de investitii reprezentanti ai Guvernului (Dragos Andrei - consilier economic al premierului), ai BNR (viceguvernator Bogdan Olteanu), ai Ministerului Energiei (Gabriel Dumitrascu - secretar de stat, seful directiei de privatizare), Ministerului Finantelor (Dan Manolescu - secretar de stat) plus sefii a 12 companii - Petrom, Romgaz, Nucleareletrica, Transelectrica, Transgaz, BRD, Fondul Proprietatea, SIF Oltenia, Bursa de Valori Bucuresti, Hidroelectrica, Electrica si Compania Energetica Oltenia.

"Aceasta intalnire la New York o pregatim de patru luni pentru ca daca nu esti in SUA, nu existi. 40% din banii disponibili din lume sunt in SUA. Si este foarte important sa fim prezenti ca marketing acolo", a mai spus presedintele BVB.

"Fara marketing nu existi si sunt sigur ca am avut o intalnire buna la New York cu fondurile americane de investitii, atat noi cei de la bursa, cat si companiile romanesti pe care le-am adus acolo.

"(...) acest lucru se va vedea in viitor, dar pentru ca americanii sa aloce bani pentru Romania trebuie sa eliminam barierele birocratice actuale de tranzactionare, iar Guvernul trebuie sa continue programul de oferte publice de actiuni la care s-a angajat", sustine Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, potrivit MEdiafax.

"Ne-am intalnit cu peste opt fonduri de investitii care au in administrare active de peste 600 de miliarde de dolari. Cam toti il stiau pe Sobolewski (directorul general al BVB - n.red.) si spuneau 'Noi am facut bani cu tine in Polonia si daca ne spui ca piata de capital din Romania se va dezvolta, mergem pe mana ta si venim'.

Pe piata de capital se merge pe incredere, dar asta nu este suficient... mai trebuie sa facem si noi ceva, adica sa reducem birocratia, respectiv cat de usor pot sa intre investitorii straini pe piata, sa scadem costurile de tranzactionare pentru ca suntem o piata scumpa, plus Guvernul trebuie sa se tina de IPO-urile promise in acest an, Hidroelectrica, Electrica si Compania Energetica Oltenia. Oricum, exista perceptia ca actualul guvern face ceva pentru piata de capital, iar listarile de anul trecut - Romgaz si Nuclearelectrica - conteaza mult", a afirmat el.

#bursa new york, #BVB New York , #stiri Lucian Anghel