Prabusirea leului mentine inflatia ridicata

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 12:00
1462 citiri
Prabusirea leului mentine inflatia ridicata

Inflatia s-a plasat, la finalul anului trecut, intre 6,6% si 6,8%, mentinandu-se aproape de nivelul de la sfarsitul lunii noiembrie, in conditiile in care deprecierea leului in ultima luna din an, in medie cu 3,7%, a fost factorul principal care a rupt ciclul dezinflationist, cred analistii. Moneda nationala a pierdut teren in fata celei europene in ultima luna a anului trecut, de la un curs mediu de 3,7753 lei/euro in noiembrie 2008, pana la 3,9153 lei/euro in decembrie. In 2008, leul s-a depreciat cu 10,35% fata de anul anterior, pana la 3,6827 lei/euro, raportat la cursul mediu.


In noiembrie anul trecut, rata anuala a inflatiei a coborat la 6,74%, de la 7,39% in octombrie, dupa ce, in iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.


Consumul ridicat cu ocazia sarbatorilor de iarna a sustinut preturile, iar deprecierea monedei nationale in fata euro a alimentat inflatia lunara in decembrie, aceasta plasandu-se intre 0,5 si 0,7% fata de noiembrie, potrivit estimarilor analistilor.


"Factorul principal care a incurajat inflatia, mai ales in cazul serviciilor, a fost deprecierea leului, insa este posibil ca si preturile la energia termica sa fi avut un impact semnificativ, in timp ce influenta favorabila a fost indusa de preturile la combustibili", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care estimeaza ca inflatia s-a plasat intre 6,6-6,7% la finalul anului trecut.


El a completat ca "ramane de vazut cat de intense au fost reducerile de final de an, in conditiile unui consum ridicat".


Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza un nivel asemanator al inflatiei, de 6,7%, ceea ce ar duce la o inflatie medie in 2008 de 7,9%, pe fondul cresterii preturilor la servicii, in timp ce inflatia pe segmentul produselor alimentare ramane "la aproximativ aceeasi rata ca in noiembrie, iar la cele nonalimentare usor peste 0".


Scaderea preturilor la combustibili ca urmare a ieftinirii petrolului pe pietele internationale "este compensata" de deprecierea leului, in opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank Romania , Ionut Dumitru, care mizeaza, de asemenea, pe o inflatie anuala de 6,7%.


Cresterea preturilor atat pe segmentul serviciilor, cat si pe cel al produselor nonalimentare, a dus la o inflatie anualizata de 6,8% in decembrie, apreciaza directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Laurian Lungu.


Analistii vad inflatia la finalul lui 2009 intre 4,5% si 7,5%, dar varful ar putea fi chiar in ianuarie


Deprecierea monedei nationale fata de euro, la inceputul acestui an, ar putea duce inflatia in ianuarie la nivelul maxim al lui 2009, dar aceasta s-ar putea tempera ulterior, pe parcursul primului semestru, considera analistii.


Lucian Anghel considera plauzibil scenariul unei inflatii reduse in prima parte a anului "chiar si sub 5%, insa principalele presiuni vin dinspre preturile administrate si deprecierea monedei nationale".


"Cu toate acestea, nu cred ca leul va continua sa se deprecieze, ci vad o corectie, iar, mai mult de atat, excesul de cerere se va reduce incepand cu jumatatea anului. Pe de alta parte, intr-adevar, efectul de baza e un factor negativ in a doua jumatate a lui 2009", in conditiile unor rate scazute ale inflatiei in perioada similara din 2008, a mai precizat el.


"Ne mentinem prognoza de 7,5% in 2009, dar ne bazam in continuare pe un trend dezinflationist in prima parte a anului, cu exceptia lunii ianuarie, cand e posibil sa vedem o rata a inflatiei peste cea din luna decembrie a lui 2008. Cu toate acestea, in prima jumatate din an este posibil sa vedem o inflatie chiar si de 5-5,5%, in timp ce in a doua parte din 2009 efectul de baza nu ne ajuta", a spus Nicolae Alexandru Chidesciuc, pentru NewsIn.


Laurian Lungu considera ca evolutia monedei nationale va fi un factor esential in 2009, alaturi de politica bugetara.


"Cred ca inflatia va ajunge la 6% la finalul lui 2009, insa depinde de rata de schimb valutar, astfel incat sa nu se creeze o spirala inflationista. Totodata, depinde si de cererile salariale. Daca vor fi aprobate, ar putea sa se vada intr-o inflatie maxima in toamna, iar daca nu, varful ar putea fi atins in ianuarie - februarie", a precizat Lungu.


Ionut Dumitru ia in calcul o inflatie de 4,5% la sfarsitul lui 2009, la limita superioara a intervalului tintit de BNR, de 3,5% plus sau minus un punct procentual, dar sustine ca evolutia inflatiei va depinde in mare masura de preturile administrate, de politica bugetara si de evolutia cursului valutar.


Institutul National de Statistica (INS) va publica marti, 13 ianuarie 2009, datele despre inflatia din decembrie 2008. BNR si-a revizuit usor, in raportul trimestrial asupra inflatiei aprobat in ultima sedinta de politica monetara a anului trecut, prognoza pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, nivel semnificativ peste tinta de inflatie, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.