Jobul la FMI, din culise: Un "challenge" continuu - Interviu Lucian Croitoru

Joi, 29 Martie 2012, ora 13:06
4096 citiri
Jobul la FMI, din culise: Un "challenge" continuu - Interviu Lucian Croitoru

A fi reprezentant al Romaniei la FMI este o onoare, dar in acelasi timp si o mare responsabilitate.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la FMI, a povestit intr-un interviu Business 24 ce presupune acest job, dar si ce competente ar trebui sa aiba viitorul reprezentant care va ocupa scaunul lui Mihai Tanasescu.

"E o lume foarte bine organizata si profesionista. Sunt oameni foarte bine pregatiti, este un "challenge" continuu. Pentru a ajunge sa lucrezi la FMI trebuie sa treci prin doua filtre: primul, propunerea facuta de autoritatile romane si al doilea, un interviu cu directorul constituentei in cadrul careia vei lucra.

Imi aduc aminte ca au fost cazuri cand directorul executiv al constituentei olandeze, acolo unde activam si eu, a respins candidati propusi de unele tari. Abaterea de la principiile profesionalismului se plateste in toate domeniile si se intoarce impotriva ta.

Odata ajuns la FMI, sunt diverse joburi pe care le ai, lucrezi pe diverse tari care ti se aloca, dar si pe "policy papers" - World Economic Outlook (WEO) sau Global Financial Stability Report (GFSR)", a declarat Lucian Croitoru pentru Business24.

Potrivit acestuia, persoana numita ca reprezentant al unei tari in cadrul FMI devine automat si director adjunct. Asta inseamna ca preia atributiile directorului executiv ori de cate ori este necesar sa reprezinte constituenta in Board-ul FMI.

"Sunt patru zile in care se lucreaza in plenul Consiliului Director: lunea, miercurea si vinerea sunt zile de board, iar joi are loc un comitet care se numeste Euro IMF, ce functioneaza numai cu reprezentantii tarilor din Uniunea Europeana. Aceste intalniri necesita pregatire intensa, intrucat cerintele sunt foarte mari", mai mentioneaza acesta.

Cu toate ca munca la FMI poate parea ideala, exista si dezavantaje - dislocarea spatiala si lipsa timpului pentru studiul academic.

"Daca provii din zona academica, esti automat interesat sa fii la curent cu literatura de specialitate, desi mare parte din munca este pe diverse tari si documente de politica economica. Din pacate, din aceasta pozitie poti sa aloci mai putin timp pentru studiul profund al celor mai noi teorii si modele economice.

Insa, nu te poti lasa depasit si trebuie sa gasesti timp si pentru articolele stiintifice grele. Din aceasta perspectiva, pentru un academic apar mai multe obiective decat pentru cineva interesat doar de sarcinile cotidiene, a mai adaugat acesta".

Totusi, institutia promoveaza intens contactele cu lumea academica.

Consilierul guvernatorului BNR povesteste ca la FMI se realizeaza seminarii de doua ori pe saptamana, unde sunt invitati profesori de la universati celebre, oameni de la FMI care au lucrat sau inca lucreaza pentru institutie, precum si practicieni din business.

Cum este vazuta Romania la FMI

"Acum, cred ca Romania este vazuta bine si e data ca exemplu in anumite privinte prin modul in care si-a asumat reformele, le-a implementat si a reusit sa treaca printr-o perioada grea. Au fost si perioade in care a fost vazuta ca o tara care nu are <>. Eu am vazut-o, in perioada in care am lucrat la FMI, in ambele impostaze".

Potrivit lui Croitoru, <> inseamna sa iti asumi toate masurile pe care le faci, nu sa le accepti doar pentru ca te-a invatat cineva, sa crezi in masurile si obiectivele tale ca tara si sa lupti pentru ele, indiferent cat de greu ar parea la un moment dat.

"Au fost perioade cand se spunea ca Romania nu are ownership, dar acum se poate spune ca suntem priviti bine, masurile au fost initiate de noi, am luptat sa fie implementate, iar viziunea cu privire la impozite si cheltuieli a fost o dovada de ownership", a mai adaugat acesta.

Ce competente ar trebui sa aiba urmatorul reprezentant al Romaniei la FMI

Croitoru considera ca o buna cunoastere a politicii monetare si fiscale reprezinta atuuri pentru urmatorul reprezentant al Romaniei la FMI.

"Daca cunosti atat teoria cat si practica in domeniul celor doua politici, e foarte bine, esti bun pentru aceasta functie fiindca ceea ce se numeste "core business" la FMI sunt macropoliticile - politica fiscala si monetara.

Din ce in ce mai mult a capatat importanta si stabilitatea financiara, care cred ca este vazuta intr-o noua lumina in urma crizei", a mai subliniat acesta.

Lucian Croitoru are studii de politica fiscala si monetara, fiind consilier al ministrului de finante, Daniel Daianu, in 1998 si in ultimii 14 ani, consilier al guvernatorului BNR.

Dupa plecarea lui Mihai Tanasescu de la FMI, BNR va trebui sa numeasca un nou reprezentant in board-ul institutiei cu sediul la Washington, insa consilierul guvernatorului a precizat ca, deocamdata, nu s-a discutat nimic in Consiliul de administratie.

Referitor la plecarea lui Mihai Tanasescu la Banca Europeana pentru Investitii, Croitoru apreciaza importanta numirii unui roman in pozitia de vicepresedinte BEI si ii ureaza succes acestuia.

Surse: Croitoru a refuzat functia de vicepresedinte al BEI

Surse din piata au declarat pentru Business24 ca Lucian Croitoru ar fi refuzat la sfarsitul anului trecut aceasta functie.

Rugat sa comenteze aceasta informatie, consilierul guvernatorului BNR a precizat doar ca isi mentine interesul pentru politica monetara si pentru o cariera in Banca Centrala.

#Lucian Croitoru BNR, #Lucian Croitoru reprezentant FMI Romania, #Mihai Tanasescu BEI, #mihai tanasescu fmi, #Lucian Croitoru job FMI , #Consilier BNR