Cresterea imprumuturilor a dus la scaderea solvabilitatii bancilor romanesti

Marti, 02 Octombrie 2007, ora 11:19
874 citiri
Cresterea imprumuturilor a dus la scaderea solvabilitatii bancilor romanesti

Cresterea accentuata a activitatii de creditare a condus la o diminuare a solvabilitatii bancilor comerciale din Romania, spun oficialii Bancii Nationale.

'Fata de perioadele anterioare solvabilitatea s-a mai redus deoarece ritmul creditarii a crescut mai mult decat cel al sporirii fondurilor proprii ale bancilor', a declarat marti prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Oficialul Bancii Centrale a subliniat, insa, ca rata solvabilitatii la nivelul sistemului bancar din Romania se situeaza oricum la un nivel foarte confortabil, aproape dublu fata de normele acordului de capital Basel I, de 8 la suta.

Solvabilitatea bancilor comerciale din Romania se situeaza si peste nivelul impus de BNR, din exces de prudenta, de 12 la suta. Din 2008, Banca Centrala va renunta la nivelul de 12 la suta si se va alinia acordului Basel II, care prevede un nivel tot de 8 la suta.

Creditul neguvernamental, situat in prezent la 27 la suta din PIB, va creste in continuare si ar putea ajunge in 2014 la 50 la suta din PIB, respectiv media actuala a statelor din Europa Centrala si de Est, a declarat, recent, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Acesta a precizat ca, in perioada 2001-2006, creditul neguvernamental a crescut in medie cu 34 la suta anual (cu 3 la suta din PIB, pe an), iar pentru a ajunge la nivelul prognozat pentru 2014 ar trebui sa inregistreze cresteri anuale cu 13,5 la suta, in termeni reali, respectiv cu 2,4 puncte procentuale din PIB.

La sfarsitul lunii iulie 2007, creditul neguvernamental se cifra la 17-18 miliarde de euro, fata de 6 miliarde de euro in 2004. Imprumuturile in lei le depaseau usor pe cele in valuta, iar creditele pentru populatie erau preponderente. Din totalul creditelor acordate companiilor, 67 la suta au fost acordate in sectorul IMM-urilor.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.