Croitoru: cand economia scade, majorarea impozitelor e o masura nastrusnica

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 00:50
1410 citiri
Croitoru: cand economia scade, majorarea impozitelor e o masura nastrusnica

Cresterea oricarui impozit major cand economia este in cadere ar reprezenta "o masura nastrusnica", mai ales daca cheltuielile publice sunt ineficiente, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Sa majorezi impozitele cand esti constient ca modul in care se efectueaza cheltuielile publice este ineficient nu reprezinta o solutie.

Pe de alta parte o majorare a impozitelor nu poate duce la reluarea cresterii economice (..) Dupa parerea mea cand economia este in cadere cresterea oricarui impozit major ar fi o masura nastrusnica", a afirmat Croitoru la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

El este de acord ca Guvernul are datoria sa faca o estimare permanenta a veniturilor bugetare si sa compenseze eventuale minusuri.

Oficialul BNR recunoaste si ca legile salarizarii si pensiilor nu vor avea efecte imediate, motiv pentru care s-a si decis ca ajustarea deficitului sa fie marginala, de la 7,2% la 5,9% din PIB.

Acelasi motiv a stat si la baza motivatiei ca Romania sa amane cu un an, din 2011 in 2012, obligatia de a se incadra intr-un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

In opinia lui Croitoru, Guvernul nu are mecanisme concrete de a sustine reluarea cresterii economice, dar trebuie sa mentina echilibrele pentru ca mediul de afaceri sa fie pregatit de relansare atunci cand semnalele din exterior vor fi pozitive.

"Daca sub presiunea unui grup de interese se iau masuri pentru a proteja o industrie sau masuri nastrusnice deteriorezi mediul economic", a adaugat el.

Croitoru a dat exemplu ca posibile masuri nastrusnice impozitul pe avere sau obligarea bancilor de a accepta amanari la plata ratelor clientilor de pana la un an. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#croitoru, #economie, #impozite , #stiri Lucian Croitoru