Croitoru despre sectorul public: prea multi de platit cu salarii mari

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 14:15
1375 citiri
Croitoru despre sectorul public: prea multi de platit cu salarii mari

Salariile din sectorul public trebuie sa fie decente, dar sistemul nu permite asta intrucat exista un numar prea mare de angajati, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Este necesar sa se plateasca salarii decente in sectorul public. Pe pe alta parte sistemul nu permite, pentru ca pur si simplu exista exces de ocupare. Au prea multi oameni de platit cu salarii mari", a spus Croitoru, in pauza unui seminar organizat de Consiliul Concurentei.

El a reiterat ca ajustarea numarului de angajati din sectorul bugetar s-a amanat foarte mult si ca, daca s-ar fi realizat de la inceputul anului trecut, nu se mai punea problema taierii salariilor cu 25%.

"Degeaba discutam. Problema de fond ramane ocuparea, iar nivelul salariilor tot va aparea ca problema mai devreme sau mai tarziu, atat timp cat excesul de ocupare se mentine", a aratat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a dat ca exemplu Polonia, un stat care are cu circa 16 milioane de locuitori mai mult decat Romania si un plus de doar 100.000 de angajati in sectorul public.

"Polonia este un exemplu ca se poate foarte bine cu un numar mai mic de bugetari. Si Polonia absoarbe fonduri europene", a spus Croitoru.

Pe de alta parte, oficialul BNR a aratat ca rectificarea bugetara este necesara in prezent intrucat este criza si se urmareste realizarea politicii fiscale, nu deteriorarea deficitului bugetar.

"Daca rectificarea bugetara nu ma duce la o deteriorare a deficitului bugetar, ci doar la realocari, inseamna ca si-au facut ajustari in polica fiscala, si atunci este buna", a explicat Croitoru.

El a mentionat ca a fost gresita politica de a realiza cate patru rectificari pe an, ca in 2007 si 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#bugetar, #croitoru, #public, #rectificare, #sector , #stiri Lucian Croitoru