Croitoru despre Tariceanu: Ar fi trebuit sa duca bugetul pe surplus, cum au facut bulgarii

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 16:16
1346 citiri
Croitoru despre Tariceanu: Ar fi trebuit sa duca bugetul pe surplus, cum au facut bulgarii

Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu ar fi trebuit sa duca bugetul statului pe surplus in perioada in care eonomia crestea intr-un ritm ridicat, astfel incat sa contrabalanseze avansul deficitului de cont curent, afirma Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, informeaza Mediafax.

In acelasi timp, Croitoru recunoaste ca o astfel de masura este foarte greu de acceptat de catre populatie, care nu intelege de ce este necesar ca unele fonduri sa ramana neutilizate atat timp cat ele provin din contributiile cetatenilor.

"Cand am avut noi crestere econmica tarata asa? in 2000-2001 cam asa, dupa care au intrat capitaluri. in 2002 au inceput, in 2004 era chiar vizibil. Acolo nu am fost noi suficient de destepti. Tariceanu ar fi trebuit sa se retraga daca a vazut ca sectorul public face aceasta gaura in contul curent, el trebuia sa se retraga pe surplus, cum au facut bulgarii. Un procent, doua procente, trei procente.

Dar nu e usor de facut pentru ca iese popuatia in strada si spune: «De ce imi iei mie mai mult din pensie daca nu ii cheltuiesti? Pai nu ii cheltuiesc ca sa las pentru sectorul privat». Asta nu inteleg romanii", a spus Croitoru.

In perioada 2006-2008, cand seful Guvernului era Calin Popescu-Tariceanu, Romania a inregistrat cele mai inalte rate de crestere ale economiei, cuprinse intre 6% si 7,7%. in aceeasi perioada, dependenta Romaniei de mediul extern s-a accentuat, iar deficitul bugetar al Romaniei s-a triplat.

Deficitul de cont curent a urcat in 2007 la peste 14% din PIB, fata de circa 10,5% in anul precedent.

Bugetul statului a inregistrat in 2006 un deficit de 1,68% din PIB si a urcat in anul urmator la 2,4% din PIB. in 2008, ultimul an in care Calin Popescu Tariceanu a fost premier, cheltuielile de personal (salarii - n.r.) au crescut cu aproape doua puncte procentuale din PIB, de la 6,5% la 8,4%, astfel ca deficitul bugetar a ajuns la 4,8% din PIB.

Pentru acest an deficitul bugetar este estimat la 4,4% din PIB, iar pentru 2012 tinta este de cel mult 3% din PIB.

Croitoru crede ca Romania risca pentru mult timp o crestere economica "taratoare", de 1-3% pe an, in conditiile in care evolutia depinde foarte mult de exterior, iar statul nu mai beneficiaza de intrarile de capital din trecut.

seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lunii septembrie, pentru MEDIAFAX, ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Pentru acest an, Guvernul mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#buget stat, #calin popescu tariceanu, #lucian croitoru, #deficit, #crestere economica, #deficit cont curent , #stiri Lucian Croitoru