Croitoru: Fluxurile de capital pun presiune pe inflatie

Luni, 06 Iunie 2011, ora 21:26
1663 citiri
Croitoru: Fluxurile de capital pun presiune pe inflatie

Fluxurile de capital vor reveni in Romania, si sprijina economia, insa totodata pun presiune pe inflatie, a declarat Lucian Croitoru consilier al guvernatorului BNR.

Croitoru a aratat, intr-o prezentare sustinuta la o conferinta de teme economice, ca pana in anul 2015 contributia fluxurilor de capital la cresterea Produsului Intern Brut va fi de 2,9% in viziunea FMI, cu un punct procentual mai mica fata de estimarile autoritatilor romane, de 3,9%.

"In Romania, cresterea economica depinde foarte mult de ce se intampla in afara Romaniei.

Suntem o tara mica si depindem de ce se intampla acolo si de deciziile care se iau acolo", a spus Croioru.

El a precizat ca este gresita ideea potrivit careia motoarele cresterii economice ar trebui sa se mute de la consum la investitii.

"Este profund gresit. Nu se poate ca domnul Florin Pogonaru (presedintele AOAR, prezent in sala si dat ca exemplu de investitor, n.r.) sa decida sa investeasca in ceva daca nu exista cineva care sa cumpere", a spus Croitoru.

Consilierul BNR a mai spus ca trebuie evitat ca nivelul consumului sa depaseasca limitele stabilite de restrictiile bugetare.

In luna mai, Croitoru a afirmat ca intensificarea fluxurilor de capital strain va face ca dobanda sa redevina principalul instrument de politica monetara, dar bancile centrale vor oscila intre obiectivul inflatie si cel al competitivitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie, #fluxuri de capital, #consum, #FMI, #lucian croitoru, #dobanda de politica monetara , #stiri Lucian Croitoru