Croitoru: Guvernul ar trebui sa trateze separat salariile si pensiile

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 12:05
1328 citiri
Croitoru: Guvernul ar trebui sa trateze separat salariile si pensiile

Sistemul public de pensii trebuie ajustat in conditiile in care veniturile colectate la bugetul de stat nu depasesc 32% din PIB, iar o posibila majorare a TVA la 24% nu ar fi fi eficienta in conditiile in care banii colectati ar acoperi deficitul public de pensii, considera Lucian Croitoru, potrivit NewsIn.

"Daca majoram TVA in acest an la 24% estimam 4 - 4,5 miliarde euro in plus, dar daca sistemul public de pensii nu este ajustat va inghiti el aceasta suma, iar evaziunea va creste pentru ca publicul nu doreste sa plateasca mai mult de 32% venituri din PIB la bugetul de stat. Reforma in acest sistem este necesara. (...) Ceea ce face Guvernul acum ar fi cam singura solutie. Probabil ar trebui sa trateze separat salariile si pensiile", a mentionat in cadrul unei conferinte de presa consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru.

Chiar si in conditiile in care ar fi marite impozitele, nu se vor colecta mai mult de 32% venituri din PIB la bugetul de stat "pentru ca publicul nu doreste sa plateasca mai mult", sustine Croitoru.

"Niciodata n-am reusit sa mutam veniturile la bugetul public dincolo de 32% din PIB", a precizat Croitoru.

"Exista foarte mult populism in discutii si conceptia ca statul ar trebui sa asigure un anumit nivel al salariului", a mai spus oficialul BNR.

Lucian Croitoru a aratat ca statul trebuie sa asigure bunuri publice de o anumita calitate si sa dovedeasca ca incearca sa maximize raportul dintre calitate si costuri, iar una dintre solutii ar fi "sa reduca salariile sau sa nu le creasca in mod aberant".

"Statul trebuie sa asigure un anumit nivel al calitatii, dar nu un anumit nivel al salariilor", a mai spus Croitoru, care a adaugat ca deficitul la bugetul public de pensii se ridica la aproape 3 miliarde euro.

El a reiterat ca pensiile in sistemul public din Romania trebuie asigurate la un nivel care depinde mai ales de numarul de contribuabili in sistem, variabil in functie si de plata care se face in acest sens.

#buget, #cheltuieli, #croitoru, #pensii, #pib, #sistem, #stat , #stiri Lucian Croitoru