Croitoru: Romania risca o crestere economica "taratoare"

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:11
1140 citiri
Croitoru: Romania risca o crestere economica "taratoare"

Romania risca o crestere economica "taratoare", de 1-3% pe an, pentru mult timp, in conditiile in care evolutia depinde foarte mult de exterior, iar statul nu mai beneficiaza de intrarile de capital din trecut, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.

"Riscul pe care il avem noi este sa ne taram cu o crestere economica relativ mica pentru mult timp. In Romania cresterea economica depinde foarte mult de exterior. in momentul in care este o problema de finantare in exterior si nu avem intrari de capitaluri la niveluri care sa duca cresterea la 3-4%, care e potentialul nostru acum, vom sta sub. Vom creste, dar mai incet", a spus Croitoru.

Intrebat ce intelege prin crestere economica "taratoare", oficialul BNR a explicat ca vorbeste de un avans al PIB de 1-3% pe an.

"Pana nu se rezolva problemele din Europa, va fi neincredere. Daca depindem de cresterea din exterior si acolo nu e bine, nici aici nu va fi bine", a mai spus Croitoru.

Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR considera ca pe termen lung riscurile externe pot fi diminuate prin cresterea contributiei utilizarii capitalurilor proprii la formarea PIB, prin reformele structurale si mentinerea unor politici macroeconomice bune.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a spus marti ca Romania va fi obligata de situatia externa sa modifice prognoza de crestere economica pentru anul viitor, dar spera ca nu "prea mult".

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lunii septembrie ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Pentru acest an, autoritatile mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.

#crestere economica, #pib romania, #criza, #lucian croitoru, #bnr , #stiri Lucian Croitoru