Cum afecteaza fluxurile de capital dobanda de politica monetara

Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:36
1400 citiri
Cum afecteaza fluxurile de capital dobanda de politica monetara

Bancile centrale vor oscila intre obiectivul inflatie si cel al competivitiatii, considera Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, care adauga ca intensificarea fluxurilor de capital strain va face ca dobanda sa redevina principalul instrument de politica monetara, precizeaza Mediafax.

"Deocamdata nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de inalta (...)

In 2005 - 2008 cand au fost intrari mari de capital nu ne-am comportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte putin pentru a proteja competitivitatea prin pret. 

Cresterea competitivitatii non-pret inseamna ca toate reformele trebuie indreptate catre intarirea competitiei si a concurentei pe piata. Pana acum s-au facut prea putine, daca ma intrebati sa dau un exemplu as spune doar noul Cod al Muncii", a spus Croitoru la un seminar organizat de CFA Romania.

In opinia lui Croitoru, Guvernul trebuie sa faca loc sectorului privat, mai ales ca in perioade de crestere economica, deficite mai mici nu inseamna neaparat cheltuieli publice mai mici.

Oficialul bancii centrale a aratat ca toate statele emergente se confrunta cu presiuni inflationiste, mai ales prin inflatie importata, care pun probleme bancilor centrale, iar aprecierea monedei ajuta doar temporar la aplanarea inflamarii preturilor de consum.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat ca pe termen lung, interventiile pe piata prin cumpararea de valuta urmata de sterilizare s-au dovedit neproductive, intrucat se ajunge in cele din urma la rate destul de inalte ale dobanzilor.

"Sterilizarile masive se transforma in pierderi cvasi-fiscale ale bancilor centrale, care sunt pana la urma deficite publice, deci se reflecta cumva tot in inflatie", a continuat Croitoru.

El crede ca banca centrala se va confrunta cu o crestere a rezervelor dincolo de ce ar dori sau chiar ar anticipa, ceea ce va face ca BNR sa ramana in pozitia de debitor net.

"Este mixul de politici sustenabil? Probabil ca nu, pentru ca are un defect. Consecventa masurilor macro-prudentiale va intari stabilitatea si va da incredere investitorilor privind stabilitatea pe termen lung, ceea ce va atrage si alte capitaluri.

Acestea vor crea presiuni si mai mari pe apreciere. Am indoieli ca bancile centrale vor continua aceasta apreciere, si cred ca vor dori sa intervina, pentru a stimula cresterea economica, dar ar fi echivalent cu schimbarea focusului de la inflatie la competitivitate", a explicat Croitoru.

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu crede ca in ciuda aprecierii monedei nationale motorul actual al cresterii economice, care este reprezentat de exporturi, va avea o contributie "mai lenta", dar va ramane consistent.

Saptamana trecuta, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#lucian croitoru, #banca nationala romaniei, #bnr, #dobanda, #politica monetara, #flux capital, #crestere dobanda, #scadere dobanda, #mugur isarescu , #stiri Lucian Croitoru