Datoriile companiilor, 3,5% din PIB

Marti, 07 Iunie 2011, ora 13:04
1304 citiri
Datoriile companiilor, 3,5% din PIB

Datoriile companiilor la bugetul de stat reprezinta 3,5% din PIB, majoritatea restantelor apartinand firmelor in care statul este actionar majoritar, conform NewsIn.

Volumele datoriilor sunt mai mari decat arieratele statului catre intreprinderi, de 0,22% din PIB, conform consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Companiile din industria extractiva genereaza cea mai mare parte a restantelor catre buget, respectiv 30%, iar 80% din volumul acestora este generat de o singura companie de stat", a precizat Croitoru, in cadrul conferintei de lansare a Asociatiei Romane de Factoring.

Companiile aveau in 2010 datorii la stat de 1,8 miliarde lei, respectiv 3,5% din PIB, aproape 60% apartinand firmelor cu capital majoritar de stat.

"Intreprinderile private ?i cele care au o situatie financiara buna sunt mult mai disciplinate comparativ cu cele de stat", a apreciat consilierul BNR. In decembrie 2010, arieratele statului catre companii se ridicau la 1,1 miliarde lei, respectiv 0,22% din PIB, iar 80% apartin bugetelor locale.

De asemenea, arieratele aferente bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale au scazut in 2010 la 0,04 % din PIB, de la 0,12% din PIB in 2009, in timp ce datoriile primariilor au ramas la un nivel ridicat, de 0,18% din PIB.

"Pentru un numar important de companii , contravaloarea datoriilor restante ale bugetului de stat ar putea acoperi in totalitate restantele firmelor respective, sub forma creditelor bancare nerambursate la scadenta", a mai spus Croitotu.

In perioada 2010 - aprilie 2011, 38.000 de firme au generat incidente de plata majore, iar primele 50 dintre acestea detin peste 20% din totalul sumelor cu probleme.

Totodata, 100.000 de companii aveau restante catre furnizori, din care 15% erau companii de stat, iar 16.000 catre banci, din care primele 1.000 detineau aproape 65% din volumul datoriilor.

"Companiile private au alocat si in anul 2010 resurse importante pentru activitatea de investitii, in timp ce firmele de stat au 'dezinvestit', fluxurile anualizate de numerar pentru investitii au fost de 56 miliarde lei in primul caz, fata de o dezinvestire de 25 miliarde lei in cazul secund", a completat reprezentantul BNR.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#datorie stat, #firma datorii, #datorie, #arierat, #buget stat , #stiri Lucian Croitoru