Economia Romaniei ar merge bine daca nu ar fi politicienii

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 12:32
1271 citiri
Economia Romaniei ar merge bine daca nu ar fi politicienii

Adevarata problema a Romaniei nu este economia, care, in sine, nu ar merge atat de prost, luand in calcul ajutorul din partea Fondului Monetar International si Uniunii Europene, de 20 de miliarde de euro, spun analistii internationali, insa clasa politica reuseste sa strice totul. 

Romania are toate sansele sa se izbeasca de "stancile" economiei, cu fostul capitan de nava la conducere, cred analistii de la Financial Times.

De asemenea, chiar daca inca nu se pun in practica, exista si un set de masuri si programe pentru reforma sistemului fiscal, conditie impusa de institutiile internationale.

Insa, degeaba ai finantare si programe pentru reforma, daca nu ai si politicieni care sa distribuie banii si sa aplice masurile.

"Presedintele incapatanat nu poate construi un consens. In ultimii ani, a incercat toate variantele posibile pentru o coalitie si a esuat.

Fostul capitan de nava trebuie sa treaca peste instinctul sau egoist sau nava buna care a fost Romania se va izbi de stancile economiei", comenteaza analistul Stefan Wagstyl, pentru publicatia financiara.

"Chiar daca Fondul Monetar International este dispus sa astepte, rabdator, vremuri mai bune pentru tara, pietele financiare nu vor face acest lucru", adauga el.

Coalitia, cea mai buna solutie

Economistii internationali sunt de parere ca cea mai buna solutie pentru Romania ar fi crearea unei mari coalitii care sa lupte cu toate fortele impotriva crizei economice.

Insa Romania nu prea mai are timp. FMI a amanat transa a treia din imprumutul extern pana cand o sa avem un guvern cu drepturi depline, care sa fie in stare sa puna in aplicare reformele menite sa reduca deficitul bugetar.

De altfel, analistii cred ca FMI are tot dreptul sa fie dur cu Romania. Inainte de criza, cresterea economica era impresionanta, iar investitiile straine masive.

Insa guvernul nu a stiut niciodata sa gestioneze bugetul, aceasta fiind cea mai mare problema a tarii.

"Cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, Romania nu este o tara mica, dupa standardele europene. Insa este saraca si departe de inima Uniunii Europene", spune Wagstyl.

Statisticile sustin acest lucru. In luna noiembrie, rata somajului a ajuns la nivelul de 7,5 procente.

Cu toate acestea, economia Romaniei are cele mai mari sanse sa-si revina doar prin consum, potrivit consilierului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru.

Dar cum poate exista consum in conditiile in care 58% din companiile din tara declara nu vor efectua angajari nici in 2010, potrivit unui sondaj realizat de firma de recrutare Manpower?

De altfel, in luna octombrie, cifra de afaceri a comertului cu amantul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut cu 1,5% (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate), fata de septembrie.

In comparatie cu perioada similara de anul trecut, scaderea a fost de 9,1 procente, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia, #politicieni, #romaniei , #stiri Lucian Croitoru