Guvernul Croitoru a fost respins de Parlament

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 15:24
1167 citiri
Guvernul Croitoru a fost respins de Parlament

Guvernul Croitoru a cazut la vot in Parlament. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului s-a pronuntat, miercuri, impotriva investirii Cabinetului Lucian Croitoru.

250 de parlamentari au votat impotriva si numai 189 pentru investire, din totalul de 458 prezenti. Un vot a fost anulat, iar restul parlamentarilor s-au abtinut.

Pentru ca Guvernul Croitoru sa fie investit, era nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor, adica minimum 236 de voturi.

Parlamentul s-a pronuntat. Mingea e in terenul presedintelui Traian Basescu, nevoit acum sa numeasca alt premier dupa noi consultari cu partidele parlamentare.

Croitoru: Am ales cel mai bun guvern pe care am putut eu sa il fac

Lucian Croitoru a declarat imediat dupa anuntarea rezultatului votului, ca a ales cel mai bun guvern posibil.

"Eu iau orice job in serios. Mi l-am dus pana la capat si cu asta misiunea mea s-a incheiat. Am facut tot ce puteam eu sa fac pentru a da un guvern de care tara avea nevoie. Am ales cel mai bun guvern pe care am putut eu sa il fac. Este prea putin timp ramas pentru a cauta oameni care sa invete sa apese pe butoane. Acesti oameni stiau ce au de facut", a subliniat Croitoru.

Croitoru a apreciat totodata ca respingerea Guvernului pe care l-a propus Parlamentului nu va reprezenta "o pata neagra" in CV-ul sau si a atentionat ca Romania trebuie sa isi indeplineasca angajamentele fata de Fondul Monetar International pentru a primi transa din imprumut.

Intrebat de jurnalisti daca este dispus sa accepte o functie guvernamentala din partea PDL, precum cea de ministru al Finantelor, Croitoru a raspuns ca mandatul primit a fost de prim-ministru si ca nu are o alta perspectiva guvernamentala.


Intrebat totodata de ce a venit in parlament dupa ce ministrii propusi au fost avizati negativ de catre comisii, Croitoru a aratat ca majoritatea parlamentara este certificata in plenul Legislativului.

Reactii la cald

Mircea Geoana (PSD): "Legea democratiei a functionat astazi in Parlamentul Romaniei, majoritatea si-a spus cuvantul".

Roberta Anastase (PD-L): "Suntem pregatiti sa mergem la consultari cu o noua propunere".

Ludovic Orban (PNL): "Guvernul Croitoru se duce acasa. Ce urmeaza? De ziua lui sper ca presedintele sa isi faca sau sa faca drept cadou Romaniei un guvern legitim condus de Klaus Johhanis, care este sprijinit de majoritatea parlamentara".

Reamintim ca premierul desemnat a venit miercuri in plen cu ministrii respinsi de comisiile parlamentare. Doar doi ministri propusi, Vasile Blaga si Bogdan Aurescu, au primit aviz favorabil saptamana trecuta.

In cadrul dezbaterii de miercuri de la Palatul Parlamentului, Lucian Croitoru si-a prezentat echipa si programul de guvernare.

In plen, Lucian Croitoru s-a declarat a fi medicul Romaniei. "E o stare similara cu a unui bolnav care decide de unul singur sa intrerupa tratamentul care il ajuta (...) Romania se confrunta cu probleme exceptionale, iar solutionarea lor necesita masuri exceptionale (...) Guvernul pe care vi-l propun reprezinta o solutie", a spus Lucian Croitoru in plen, subliniind ca Romania are in prezent sansa de a se trata "corect si la timp".

#croitoru, #guvern, #parlament , #stiri Lucian Croitoru