Lucian Croitoru, BNR: noul acord cu FMI ar trebui sa fie de tip precautionary

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 13:52
1193 citiri
Lucian Croitoru, BNR: noul acord cu FMI ar trebui sa fie de tip precautionary

Noul acord pe care Romania il va incheia cu Fondul Monetar International (FMI) ar trebui sa fie de tip precautionary, urmand sa primeasca bani doar in caz de nevoie, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, potrivit NewsIn.

"Problema nu este de consolidare a rezervei. Daca Romania in 2010 si 2011 nu reuseste sa faca exact reformele pe care si le-a propus, intrarile de capitaluri din exterior vor fi ajustate in jos, iar Romania are nevoie de finantare.

Din aceasta perspectiva, un acord cu FMI creste sansele de accesare a pietei internationale.

Acordul cu FMI ar fi cel mai bine de facut de natura precautionary, adica cu bani la dispozitie in caz de nevoie", a spus Croitoru.

El a declarat ca, pentru nevoia de finantare, Ministerul Finantelor se va imprumuta de pe pietele externe, iar un acord precautionary va duce la reducerea costurilor de imprumut.

"Daca econonia va continua sa scada in 2011 si vrem sa intram in mecanismul ERM 2 in 2012, atunci vor fi necesare ajustari suplimentare, urmand ca Guvernul sa decida daca acestea vor fi facute pe partea de chetuieli sau de impozite. Dupa parerea mea, pe partea de cheltuieli este inca mult de lucru in ceea ce priveste eficienta", a adaugat Croitoru.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca Romania va avea in continuare un acord cu FMI, pentru echilibru, acesta fiind cel mai probabil de tip "precautionary", si isi va finanta deficitul pe 2011, de 5,7 miliarde euro, imprumutand de la Uniunea Europeana sau, in cel mai rau caz, de pe piata.

La randul sau, premierul Emil Boc a declarat tot joi, la reuniunea ONU de la New York, ca discutiile cu FMI privind un nou acord vor incepe in luna octombrie, cand delegatia Fondului se va afla in Romania.

"Obiectivul Guvernului, in primul rand, este de a respecta acordul pe care il avem si de a-l duce la bun sfarsit in conditiile stabilite si despre un nou acord vom discuta incepand cu luna octombrie, cand delegatia FMI va fi prezenta in Romania si vom vedea la ce concluzie si la ce forma de acord vom ajunge", a spus Boc, intrebat daca doreste un acord de tip precautionary cu FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord, #bnr, #fmi, #precautionary , #stiri Lucian Croitoru