Grupul rus Lukoil reduce cheltuielile si vrea sa constituie rezerve de 30 miliarde de dolari in cinci ani

Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:20
1449 citiri
Grupul rus Lukoil reduce cheltuielile si vrea sa constituie rezerve de 30 miliarde de dolari in cinci ani

Grupul Lukoil, cel mai mare producator privat de petrol din Rusia, va constitui rezerve de 30 de miliarde de dolari in cinci ani si va diminua investitiile pentru a-si reduce dependenta de pietele financiare, schimbarea de strategie fiind determinata de criza din Ucraina.

Rezervele de 30 de miliarde de dolari ar trebui sa ajute Lukoil sa finanteze viitoare achizitii, dar si in cazul unor perturbari pe pietele internationale, a declarat miliardarul rus Leonid Fedun, actionar al Lukoil, intr-un interviu acordat Bloomberg inaintea adunarii anuale a actionarilor grupului, potrivit Bloomberg.

"Este dificil sa intri pe piata financiara acum atat cu obligatiuni, cat si cu imprumuturi. Bancile sunt speriate, regulile sunt foarte stricte si exista amenintarea sanctiunilor. A existat presiune din partea SUA asupra bancilor", a spus el.

Pentru a-si consolida rezervele financiare, Lukoil va vinde actiuni in valoare de cel putin 1 miliard de dolari pe bursa din Hong Kong, posibil anul urmator, si vrea sa reduca cheltuielile cu investitiile cu un sfert, a afirmat miliardarul.

Noua strategie a Lukoil arata impactul pe care il are asupra marilor companii din Rusia criza relatiilor dintre Moscova si Occident, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anexat in luna martie regiunea ucraineana Crimeea.

Lukoil a amanat in iunie planurile pentru vanzarea de eurobonduri in valoare de 1,5 miliarde de dolari. "Am cheltuit 20 de miliarde de dolari in fiecare din ultimii doi ani, dar asta nu se va mai intampla", a aratat Fedun.

Grupul intentioneaza sa scada investitiile la 15-16 miliarde de dolari pe an, a spus el. Cheltuielile din acest an includ finalizarea unui proiect de productie de petrol in Irak si un program de modernizare la operatiunile de rafinare din Rusia.

Programul de investitii pe anul urmator va fi probabil mai redus decat in acest an si va putea fi finantat fara noi imprumuturi daca va fi necesar, a afirmat miliardarul. Daca exista o alternativa la imprumuturile in SUA si Europa, atunci aceasta va fi piata de capital din China, a adaugat el.

Lukoil vrea sa incheie pana la sfarsitul anului procedurile pentru o listare secundara la bursa din Hong Kong. Totodata, grupul va continua sa vanda campuri petrolifere din strainatate in cazul carora poductia a ajuns la maturitate, pentru a se concentra pe noi proiecte, cu perspective de crestere. Grupul rus este prezent in Romania cu o rafinarie in Ploiesti si o retea de peste 300 de benzinarii.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#cheltuieli Lukoil, #rezerve grup Lukoil, #criza Ucraina, #producator petrol Rusia Lukoil , #Investitii