Lukoil liciteaza pentru explorarea unui zacamant energetic al Ucrainei

Vineri, 03 August 2012, ora 16:32
1454 citiri
Lukoil liciteaza pentru explorarea unui zacamant energetic al Ucrainei

Lukoil a facut o oferta pentru dezvoltarea zacamantului energetic Skifskaia, localizat in partea ucraineana a platoului continental al Marii Negre, a anuntat vineri Eduard Stavitki, ministrul mediului si resurselor naturale din Ucraina.

Lukoil, prezenta si in Romania, va concura cu un consortiu de companii energetice straine, conduse de ExxonMobil (SUA), pentru a semna cu Ucraina un acord de exploatare a zacamintelor energetice. Din consortiu fac parte grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell si cel filipinez Petron.

Castigatorii licitatiei vor fi anuntati in termen de 30 de zile, a anuntat Stavitki la o conferinta de presa.

Ucraina, afectata de dependenta sa de gazul rusesc, cauta surse energetice alternative, inclusiv titei. Expertii ucraineni estimeaza ca rezervele de titei si gaze naturale din platourile continentale ale tarii la Marea Neagra si Marea Azov se situeaza intre 1,5 si 2,3 miliarde tone de combustibil conventional.

Investitorii occidentali sunt mai de preferat pentru Ucraina decat Lukoil, deoarece tara cauta surse energetice alternative in locul gazului rusesc, a declarat Valeri Borovik, presedintele aliantei New Energy of Ukraine.

In prezent, compania de stat Ciornomornaftogaz, controlata in totalitate de Naftogaz, dezvolta platourile continentale ale Ucrainei la Marea Neagra si Marea Azov. Aceeasi companie extrage hidrocarburi in Crimeea, exploateaza depozitul subteran de stocare a gazelor Hlibovske din Crimeea si opereaza reteaua de conducte din peninsula Crimeea.

In mai, Kievul a trimis companiilor energetice Shell si Chevron o oferta pentru dezvoltarea depozitului de sisturi bituminoase Iuzovski din estul Ucrainei si zacamantul de titei Olesski din partea de vest.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Lukoil zacamant energetic Ucraina, #Lukoil licitatie Ucraina, #Lukoil explorare zacamant energetic, #Ucraina surse energetice , #Investitii