Acord intre Total si Lukoil pentru exploatarea unor zacaminte petroliere de sist din Siberia

Sambata, 24 Mai 2014, ora 10:39
1462 citiri
Acord intre Total si Lukoil pentru exploatarea unor zacaminte petroliere de sist din Siberia

Grupul petrolier francez Total a incheiat un acord cu Lukoil pentru explorarea unor zacaminte petroliere de sist din Siberia la un forum economic international de la St. Petersubrg,, chiar daca Statele Unite si Europa au sanctionat Rusia pentru anexarea Crimeei.

Directorul general al Total, Christophe de Margerie, a semnat acordul, demonstrand angajamentul grupului pentru Rusia, in timp ce oficiali ai unor companii precum Citigroup, Morgan Stanley si ASA Statoil au renuntat sa participe la eveniment, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Total si Lukoil vor infiinta o companie mixta care va cauta petrol in regiunea Bazenov din Siberia, se arata itr-un comunicat al companiei franceze.

De Margerie a declarat ca zacamintele de sist din Siberia au un mare potential.

Investitiile in proiect vor fi de 120-150 de milioane de dolari in primii doi ani, a spus presedintele Lukoil, Vagit Alekperov.

Potrivit Total, afacerile din Rusia nu sunt afectate de sanctiunile impuse tarii, inclusiv impotriva lui Ghenadi Timcenko, actionar al companiei Novatek la care producatorul francez de petrol detine o participatie.

De Margerie a declarat saptamana trecuta ca afacerile decurg ca de obicei, chiar daca SUA si Europa au impus restrictii Rusiei. La forumul de la St. Petersburg au participat si directorii generali ai companiilor Eni si Royal Dutch Shell.

Acordul prevede explorarea in regiunea autonoma Khanti-Mans

Acordul dintre Total si Lukoil prevede explorarea si dezvoltarea a patru perimetre din regiunea autonoma Khanti-Mansi, pe o suprafata de 2.700 de kilometri patrati. Lukoil va detine o participatie de 51% la proiect, restul revenind grupului Total.

Cu acest acord, Total urmeaza exemplul Exxon Mobil si al Statoil, care au deja proiecte in domeniul petrolului cu Rosneft, in vestul Siberiei, in timp ce Royal Dutch Shell s-a asociat cu Gazprom Neft.

Total intentioneaza sa investeaza mai multe miliarde de dolari pentru cresterea productiei in Rusia, in cadrul planurilor de extindere a productiei la nivel mondial.

In acest context, Total vrea sa isi majoreze participatia la compania Novatek si continua proiectul Yamal pentru gaze naturale lichefiate in regiunea arctica.

#total lukoil, #franta rusia, #gaze siberia , #stiri Lukoil