Banca Nationala impune reguli severe la creditarea prin card

Joi, 13 Iulie 2006, ora 00:21
1026 citiri

Desi va fi din nou taxata de imixtiune in jocul pietei, banca centrala incearca sa faca ordine pe piata cardurilor. Motivatia este una sustenabila, intrucat avalansa de oferte noi lansate de aproape toate bancile comerciale risca sa creeze dezechilibre greu de contracarat mai tarziu. Cea mai mare problema o creeaza cardurile de debit cu descoperit de cont si cardurile de credit cu dobanda zero, idee importata "made in SUA anilor 90".BNR considera necesara si clarificarea conditiilor in ceea ce priveste modul de emitere si administrare a cardurilor. Astfel, taxele, comisioanele, dobAnzile si penalizarile trebuie stabilite intr-o maniera transparenta, tinandu-se seama de costurile si de riscurile asociate, fara a se introduce prin acestea restrictionari ale liberei concurente. Masuri de genul celei prin care un grup de cinci banci au stabilit comisioane diferentiate trebuie evitate pe viitor.

In noul regulament se mai arata ca modificarea ratei dobanzii si data la care aceasta intra in vigoare vor fi afisate la toate sediile unitatilor emitentului cu zece zile inainte de data intrarii in vigoare a modificarii.

Conform proiectului de regulament, bancile vor fi obligate sa furnizeze periodic detinatorului de card, conform contractului sau la cererea acestuia, informatii referitoare la tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica si/sau informatii privind situatia contului aferent.

Aceste informatii trebuie prezentate in scris, pe suport hartie si/sau prin mijloace de telecomunicatie electronice. Informarile vor contine minimum urmatoarele elemente:

- o referinta unica care sa ii permita utilizatorului sa identifice tranzactia, incluzand informatii referitoare la institutia acceptanta, comerciantul acceptant sau ATM-ul la care s-a desfasurat tranzactia, precum si data tranzactiei;

- valoarea tranzactiei (suma platita, retrasa, transferata);

- valoarea oricaror taxe si comisioane aplicate pentru anumite tipuri particulare de tranzactii;

- rata de schimb valutar pentru convertirea valorii fiecarei tranzactii efectuate in monedastraina.

Bancile au obligatia de a pune la dispozitie utilizatorului, la cererea expresa a acestuia, evidentele aferente tranzactiilor efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica apartinand detinatorului, inclusiv extrasele de cont, pe suport hartie, la domiciliul acestuia si/sau la sediile unitatilor emitentului si/sau prin orice alte mijloace de telecomunicare electronica (e-mail, WAP, SMS, facsimil) in termen de 48 de ore de la solicitarea detinatorului cardului.

Un alt fapt este restrictionat de catre banca centrala. Astfel, conform regulamentului, comerciantul acceptant are obligatia ca, la momentul prezentarii cardului pentru efectuarea unei tranzactii, sa verifice, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu institutia acceptanta si ale reglementarilor legale, identitatea utilizatorului (prin verificarea actului de identitate, compararea semnaturii de pe chitanta cu cea existenta pe aversul instrumentului, solicitarea introducerii codului PIN).

Nici un comerciant nu va mai avea voie sa ceara platitorului cardul pentru a se deplasa in alt compartiment in scopul efectuarii platii. Nici situatiile intalnite acum in special in reteaua benzinariilor Lukoil tn care plata se face fara a se solicita codul PIN nu vor mai fi tolerate pe viitor. Astfel se incearca minimizarea infractiunilor de frauda bancara.

Modul de emitere a cardurilor, fie ele de debit cu descoperit de cont, fie de credit este foarte important nu numai pentru client, ci si pentru institutia emitenta. Multe banci comerciale au raportat situatii de intarzieri la plata pe acest tip de imprumut. Chiar daca la o prima vedere sunt lipsite de risc, avandu-se in spate detalii clare de spre angajator, se inmultesc situatiile in care anumite persoane lichideaza overdraftul sau plafonul maxim de creditare, nu mai platesc iar cand sunt cautati devin de negasit. Nu este mai putin adevarat si faptul ca, multi care apeleaza la acest tip de credit se trezesc cu niste costuri superioare celor prezentate in ofertele bancilor.

Bloombiz