Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria incearca sa isi recapete statutul de lider energetic in zona Balcanilor

Bulgaria incearca sa isi recapete statutul de lider energetic in zona Balcanilor
Sectorul energetic din Bulgaria este in crestere, insa tara este in continuare departe de a-si atinge obiectivul de a deveni un centru regional de legatura intre Uniunea Europeana si bazinul Marii Negre, potrivit Financial Times. Guvernul vrea sa se implice in trei proiecte internationale de construire a unor conducte, Nabucco si South Stream pentru gaze naturale si conducta petroliera trans-balcanica din Bulgaria catre Grecia, insa toate proiectele sunt deocamdata in stadiu incipient.


"Bulgaria este localizata strategic pentru rutele de tranzit energetic spre Europa de Vest, insa exista si alte oportunitati in sector", a declarat directorul executiv PostBank, Anthony Hassiotis.Principala prioritate a tarii este sa isi recapete rolul de lider al exporturilor de electricitate pentru statele vecine din regiunea Balcanilor, dupa ce Uniunea Europeana a impus drept conditie de aderare inchiderea reactoarelor centralei Kozloduy, inaugurate in aceeasi perioada cu cele de la Cernobil.Compania electrica de stat NEK urmeaza sa aleaga pana la sfarsitul acestei luni un partener strategic pentru proiectul nuclear de la Belene, in valoare de 5 miliarde dolari. Printre ofertanti se afla grupul german RWE si compania belgiana Electrabel.NEK va avea o participatie de 51% in cadrul unei companii mixte ce va opera doua reactoare de ultima generatie, cu o capacitate de 1.000 MW fiecare, ce urmeaza sa fie construite de antreprenori din Rusia, Franta si Germania. Constructia urmeaza sa fie incheiata pana in 2015.Insa, pentru a concura eficient cu grupurile energetice din Europa Centrala, NEK trebuie sa se listeze peo bursa occidentala, sa gaseasca un partener strategic pe termen lung sau ambele, a declarat presedintele Deloitte Bulgaria, Ilian Vassilev."Suntam inca in tranzitie. Companiile noastre energetice au o capitalizare sub cea a grupurilor din Europa Centrala, asa ca nu avem inca jucatori internationali, iar cea mai mare companie energetica este detinuta de un grup strain", a mai spus Vassilev.Grupul energetic ceh CEZ si cel german E-ON au preluat distribuitorii locali de electricitate, desprinti de NEK in urma progranului de privatizare derulat de guvern. Ambele companii sunt vazute ca posibili investitori in noi surse de energie.Grupul petrolier rusesc Lukoilva investi 1 miliard euro pentru a moderniza rafinaria Neftochim, cea mai mare din sud-estul Europei, pe care a cumparat-o in urma procesului de privatizare.In sectorul gazelor naturale, inverstitorii se arata interesati de explorarile continentale si din platforma marina a Marii Negre.Insa mediul de reglementare este inca subdezvoltat, iar dependenta de Rusia pentru petrol si gaze naturale a dat nastere indoielilor legate de accesul la pietele locale al unor grupuri din Uniunea Europeana.Ingrijorarile legate de transparenta, alaturi de progresul lent de convergenta la standardele juridice si legislative ale Uniunii Europene , au dus la o stare de expectativa in randul investitorilor.Dupa ce a atins anul trecut un record de 5 miliarde euro, nivelul investitiilor straine directe a scazut cu aproximativ 30% in prima jumatate a acestui an, ca urmare a unei incetiniri in sectorul proprietatilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 921 ori