Bulgaria opreste singura rafinarie din tara, care apartine Lukoil

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 16:41
1439 citiri
Bulgaria opreste singura rafinarie din tara, care apartine Lukoil

Singura rafinarie din Bulgaria, Neftochim Burgas, controlata de grupul rus Lukoil, opreste operatiunile, dupa ce biroul vamal a blocat vanzarile de produse petroliere din cauza unor probleme legate de taxe. 

Biroul vamal a revocat licentele rafinariei pentru depozitele de combustibili, blocand astfel vanzarile, dupa ce compania nu a reusit sa instaleze ehipamente adecvate de masurare, pe care sa le conecteze cu autoritatile vamale.

Potrivit Novinite, citat de Mediafax, Agentia Vamala deruleaza un inventar complet la companie, cel mai mare importator de combustibili in Bulgaria, verificand cantitatea disponibila in depozite pentru a calcula valoarea accizelor datorate de Lukoil.

Dupa plata integrala, companiei i se va permite sa reia vanzarile de combustibili, insa pana la momentul respectiv aceasta va putea comercializa doar cantitati din afara rafinariei.

Masura face parte din eforturile guvernului de la Sofia de a imbunatati transparenta pe piata carburantilor si de a stopa contrabanda si evaziunea fiscala, noteaza Reuters.

"Reducem gradual procesarea de titei pentru a opri productia", a declarat presei directorul general al Lukoil Bulgaria, Valentin Zlatev, dupa o intalnire cu ministrul de Finante, Simeon Djankov, si seful biroului vamal, Vanyo Tanev.

Tanev a afirmat ca licentele ar putea fi reactivate dupa ce rafinaria va intruni cerintele, adaugand ca aceasta ar putea avea loc in doua sau trei luni.

Rafinaria este unul dintre cei mai mari contribuabili din Bulgaria si vinde aproximativ 50% din productie pe piata locala, insa oficialii bulgari au afirmat ca decizia nu va afecta economia si incasarile statului.

"Nu va fi nicio criza. Trebuie sa aratam ca atat companiile mari cat si cele mici sunt egale in fata legii si toti ar trebui sa o respecte", a declarat Djankov.

Ministrul a adaugat ca exista peste 420 de importatori de carburanti, care ar putea sa acopere usor cererea pe piata din Bulgaria.

Toti ceilalti retaileri de combustibili si-au echipat depozitele conform standardelor, au spus oficialii bulgari.

Rafinaria genereaza circa 25% din veniturile bugetare din accize si taxe, insa ministrul de Finante nu considera inchiderea acesteia un pericol pentru finantele tarii, intrucat acciza trebuie platita si pentru combustibilii importati.

Analistii se asteapta ca licentele sa fie reactivate rapid, iar aceasta situatie sa aiba un impact limitat asupra celei mai sarace tari din Uniunea Europeana.

Autoritatile au avertizat in trecut rafinaria sa instaleze echipamentele cerute pana la sfarsitul lunii iunie.

Reprezentantii Lukoil au declarat ca lucreaza la aceasta problema, dar nu pot finaliza procesul inainte de sfarsitul anului.

Biroul vamal din Bulgaria estimeaza piata gri a combustibililor la circa 30% din total. Rafinaria detinuta de Lukoil exporta 50% din productie, in special in tarile vecine. 

#bulgaria, # rafinarie, # lukoil, # rafinarie oprita , #stiri Lukoil