Cine castiga daca presedintele Ucrainei va fi Viktor Ianukovici

Luni, 08 Februarie 2010, ora 14:44
1315 citiri
Cine castiga daca presedintele Ucrainei va fi Viktor Ianukovici

Victoria lui Viktor Ianukovici la alegerile prezidentiale din Ucraina ar avantaja marile grupuri rusesti cu "interese substantiale" in aceasta tara, intre care Gazprom si Lukoil, arata un raport publicat luni de UniCredit, citat de Bloomberg si preluat de NewsIn.

"Estimam ca alegerile prezidentiale din Ucraina vor avea un impact semnificativ asupra pietelor rusesti", a declarat Vladimir Osakovsky, strateg UniCredit din Moscova.

Ianukovici, invins de Viktor Iuscenko in asa-numita "Revolutie Portocalie" de acum sase ani, a anuntat ca a castigat alegerile de duminica. Dupa numararea a 96,27% din buletinele de vot, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, a obtinut 48,34% din voturi, in timp ce rivala sa, premierul Iulia Timosenko, a inregistrat 46,05%.

Ianukovici a promis ca va reduce taxele, pentru scoaterea tarii din recesiune si ca va imbunatati relatiile cu Uniunea Europeana si cu Rusia.

"Victoria unui candidat relativ prorus ar fi pozitiva pentru Gazprom, care ar putea beneficia de reducerea dimensiunii politice a negocierilor anuale legate de pretul gazelor si de tarifele de tranzit catre Europa", arata raportul UniCredit.

Grupurile petroliere Lukoil si TNK-BP, producatorul de otel Evraz si reteaua de televiziune CTC Media sunt alte companii rusesti care ar putea avea de castigat de pe urma "sustinerii probabile a planurilor lor de extindere in Ucraina" de catre Ianukovici.

Iulia Timosenko a amenintat deja cu o noua Revolutie Portocalie in caz de fraude, insa observatorii se asteapta ca eventuale manifestatii ale suporterilor premierului sa fie organizate abia dupa anuntarea rezultatelor oficiale ale scrutinului.

Pietele au reactionat negativ la primele rezultate partiale anuntate, obligatiunile ucrainene ieftinindu-se la cel mai scazut din ultima luna.

Astfel, titlurile de stat ucrainene denominate in dolari, cu scadenta in 2013, s-au depreciat cu 1,3%, la cel mai mic nivel din 8 ianuarie, iar randamentul s-a majorat de la 10,549% la 11,101%. De asemenea, moneda ucraineana, hrivna, s-a depreciat cu 0,4%, pana la 8,06 unitati/dolar.

In schimb, costul asigurarii riscului de faliment pentru datoria ucraineana a ramas neschimbat, marja la CDS-uri stagnand la 946 puncte de baza, potrivit platformei londoneze CMA Datavision. Ucraina este din acest punct de vedere a patra cea mai riscanta tara din lume, fiind depasita doar de Venezuela, Argentina si Pakistan. La actualul nivel al marjei la CDS-uri, o datorie de 10 milioane euro a Ucrainei este asigurata la un cost de 946.000 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte, #ucraina, #viktor, #ianukovici , #stiri Lukoil