FINANCIAL TIMES: Rusia reduce furnizarea petrolului catre rafinariile germane

Marti, 28 August 2007, ora 12:33
946 citiri

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 25 august 2007 - Rusia a redus semnificativ livrarile recente de petrol catre rafinariile germane, aprinzand din nou temerile in Germania cu privire la siguranta furnizarii energiei de catre rusi.

Lukoil, al doilea producator de petrol din Rusia, a recunoscut ieri ca furnizarea catre Germania a fost redusa cu aproximativ o treime in iulie si august, dar a refuzat sa precizeze motivul.

Analistii au declarat ca decizia Lukoil de a nu furniza cantitatile stabilite anterior prin contract ar putea avea drept scop obtinerea unor preturi mai ridicate de la rafinariile germane sau ar putea face parte din eforturile Lukoil de a achizitiona actiuni la rafinariile germane si europene.

Ministrul german al economiei a declarat ca resursele de energie ale statului nu sunt in pericol, pentru ca rafinariile ar putea apela la alti furnizori de petrol pentru a compensa deficitele.

Rafinaria Schwedt, situata la nord-est de Berlin, a declarat ca livrarile prin intermediul oleoductului Drujba, sau "Prietenie", din Rusia au fost reduse, dar "negocierile sunt in curs" cu companiile petroliere ruse.

"Situatia nu este grava", a declarat un purtator de cuvant, adaugand ca rafinaria - detinuta de Total, Shell, Ruhr Oel si Agip - si-a sporit in ultimele saptamani livrarile din zona Marii Nordului.

Asociatia germana din industria petroliera, MWV, a declarat ca livrarile rusesti s-au redus in iunie si iulie, dar a subliniat ca productia rafinariei nu a fost afectata. Germania primeste aproximativ a cincea parte din necesarul de petrol prin intermediul oleoductului Drujba.

Rusia a suspendat in ianuarie pentru scurt timp livrarile de titei prin oleoductul Drujba, in urma unei dispute cu Belarus asupra pretului. Transneft, monopolul rus de stat al oleoductelor, a declarat ca isi indeplineste contractele cu rafinariile alimentate de Drujba. Sergei Grigoriyev, vicepresedintele Transneft, a declarat: "Transneft nu si-a redus nicio livrare. Lucram intr-un regim normal".

Lukoil a declarat ca saptamana viitoare compania va explica reducerile, dar a precizat ca mai este inca timp pentru a compensa deficitul de luna aceasta.

Comerciantii de petrol au afirmat ca o disputa intre Lukoil si Sunimex, cel mai mare importator german de petrol, ar putea explica reducerea livrarilor, dar si strategia rusa agresiva de achizitionare a activelor europene din domeniul rafinariilor ar putea avea un rol important.

Livrarile ruse catre rafinaria Mazeikiu din Lituania au fost reduse de mai multe ori de cand PKN Orlen, compania poloneza de petrol, a invins competitia rusa pentru achizionarea uzinei de la corporatia falimentara Yukos anul trecut. Lukoil a cumparat rafinarii din era sovietica in Bulgaria, Romania si Ucraina in anii '90. Acum vaneaza si mai multe uzine europene, ca parte a strategiei de procesare a petrolului mai aproape de consumatorii finali. Anul acesta si-a manifestat interesul pentru o rafinarie din Wilhelms-haven, nordul Germaniei.

Ivan Mazalov, manager de portofoliu la Prosperity Capital Management, a declarat: "Este dificil sa determinam cauza reducerii livrarilor. O explicatie ar putea fi aceea ca taxele rusesti de export sunt mai ridicate pentru titei decat pentru produse, deci este mai profitabil pentru companii sa vanda produse din petrol in strainatate".

Bloombiz

(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.