Irakul ar putea reactiva contractele semnate cu Rusia

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 09:23
1447 citiri
Irakul ar putea reactiva contractele semnate cu Rusia

Irakul ia in calcul posibilitatea de a relua contractele semnate cu firme din Rusia inainte de invazia americana din 2003, a declarat vineri ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, citat de AFP.

"Am ajuns la un acord de principu pentru reluarea contractelor incheiate intre societatile ruse si cele irakiene inainte de razboiul" care a dus la inlaturarea de la putere a fostului presedinte Saddam Hussein, a declarat Smatko.

"Cred ca este un progres important", a adaugat ministrul dupa intalnirea organizata la Moscova intre premierul rus Vladimir Putin si omologul sau irankian, Nuri al-Maliki.

Cele doua tari vor crea un grup de lucru in acest sens, a anuntat Smatko, fara sa precizeze insa care contracte vor fi reactivate.

Cea mai mare companie petroliera privata din Rusia, Lukoil, a semnat in 1997 un contract in valoare de 3,4 miliarde de dolari (2,6 miliarde de euro) pentru exploatarea zacamantului petrolier Qurna de Vest-2, unul dintre cele mai mari din lume. Acest contract a fost semnat pe o perioada de 23 de ani, dar, cu putin timp inainte de caderea regimului lui Saddam Hussein, Bagdadul a reziliat unele acorduri cu investitorii straini.

#Irak, #Rusia, #contracte, #firme, #lukoil , #stiri Lukoil