LukOil: Pretul mare al titeiului va provoca pierderi companiilor petroliere

Miercuri, 17 Octombrie 2007, ora 13:09
1007 citiri
LukOil: Pretul mare al titeiului va provoca pierderi companiilor petroliere

Pretul titeiului ar putea trece de 100 de dolari pe baril pana la sfarsitul acestui an, fapt ce va provoca pierderi pentru companiile petroliere romanesti prin cresterea costurilor si micsorarea volumului de vanzari, a spus, miercuri, pentru NewsIn, presedintele LukOil Romania, Constantin Tampiza.

"Pretul titeiului va depinde in mare parte de situatia geopolitica a lumii si ar putea depasi, pana la finele acestui an, valoarea de 100 de dolari pe baril, in principal din cauza conflictelor din Turcia si Irak", a mentionat oficialul LukOil Romania.

Potrivit acestuia, cresterea pretului barilului de petrol va conduce la marirea tarifelor pentru carburanti si, implicit, la vanzari mai mici, pentru ca scade puterea de cumparare a populatiei.

"Micsorarea volumului vanzarilor si cresterea costurilor de productie, transport si distributie a combustibilului vor cauza rezultate negative atat pentru LukOil Romania, cat si pentru celelalte companii care opereaza astazi pe piata", a detaliat Tampiza.

Marti, pretul petrolului a depasit nivelul de 88 dolari pe baril pe piata new-yorkeza pana la cotatia de 88,05 dolari pe baril, ca urmare a intensificarii tensiunilor de la frontiera dintre Turcia si Irak, corelata cu micsorarea stocurilor de titei.

Reuters a aratat ca pretul petrolului se apropie de nivelul record - actualizat tinand cont de inflatie - de 90,46 de dolari pe baril, inregistrat in 1980, an ce a urmat Revolutiei iraniene si a marcat inceputul razboiului iraniano-irakian. Preturile din acest an au oscilat in jurul mediei de 67 de dolari.

Potrivit unui raport al Organizatiei ?arilor Exportatoare de Petrol (OPEC), productia statelor ce nu sunt membre in OPEC va scadea cu 110.000 barili pe zi, conform estimarilor pentru trimestrul al patrulea. In acelasi timp, cresterea cererii de petrol in 2007 ar putea fi de 1,28 milioane de barili pe zi, reprezentand o majorare de 1,52%, pana la 85,75 milioane de barili pe zi, se mai arata in raportul OPEC.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.