Lukoil schimba dolarul pe ruble

Joi, 13 Decembrie 2007, ora 11:29
1261 citiri
Lukoil schimba dolarul pe ruble

Grupul petrolier rus Lukoil ar putea analiza posibilitatea vanzarii petrolului in ruble, si nu in dolari, in cazul in care moneda americana continua sa se deprecieze, a anuntat un inalt oficial al companiei, citat de Reuters.
Compania isi extinde deja campania de vanzari a produselor rafinate in interiorul Rusiei, pentru a-si spori veniturile, a declarat directorul de dezvoltare strategica al Lukoil, Andrei Gaidamaka.

"Suntem ingrijorati de slabiciunea dolarului", a precizat acesta, pentru reporteri, la New York. "Atat timp cat venitul este calculat in dolari si cheltuielile sunt calculate in ruble, iar venitul scade din cauza deprecierii dolarului, trebuie sa facem ceva", a declarat acesta.

Rubla s-a apreciat cu 14%-15% fata de dolar in primele noua luni ale anului, conform declaratiilor oficialului rus. Gaidamaka a precizat ca producatorii de petrol au avut noroc ca preturile la petrol au crescut, contracarand efectul deprecierii dolarului.
Oficialul rus a subliniat ca grupul pe care il reprezinta nu va renunta in totalitate la vanzarea petrolului in dolari. "Petrolul este un bun comercializat in principal in dolari si trebuie sa acceptam aceasta realitate a pietei".

Gaidamaka a precizat insa ca daca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) isi va modifica politica, renuntand la comercializarea petrolului in dolari, "cred ca majoritatea producatorilor din lume vor fi nevoiti sa faca la fel".

Presedintele adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat ca grupul pe care il reprezinta, ce livreaza un sfert din gazele naturale consumate in Europa, analizeaza posibilitatea vanzarii petrolului si gazelor naturale produse in ruble, in locul dolarilor sau euro.

Ideea vanzarii hidrocarburilor in ruble face parte din aceeasi categorie cu cea a declaratiilor presedintelui rus Vladimir Putin, si alti inalti oficiali rusi, care vad un rol mult mai important pentru moneda rusa pe piata internationala.

Rubla, privita cu neincredere pe pietele mondiale dupa deprecierile masive din anii 1990, s-a apreciet constant din 2003, sustinuta de influxuri record de capital strain, provenite din exportul de petrol si gaze naturale.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...