Lukoil se retrage din trei tari din regiune

Marti, 05 August 2014, ora 11:40
2030 citiri
Lukoil se retrage din trei tari din regiune

Cel mai mare producator privat de titei din Rusia, Lukoil, si-a vandut luni reteaua de benzinarii din trei tari central europene in cadrul planului de optimizare care a provocat deja retragerea din Ucraina, transmit AFP si Reuters.

Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii, compania rusa estimand ca aceasta se va finaliza pana la sfarsitul lui 2014. Astfel, Lukoil a vandut 44 de benzinarii din Cehia grupului energetic MOL, 75 de benzinarii din Ungaria si 19 din Slovacia companiei Norm Benzinkut Kft din Ungaria.

"Decizia de vanzare a activelor va fost luata ca parte a efortului de optimizare a afacerilor Lukoil in domeniul pietei produselor petroliere", se arata in declaratia companiei ruse.

Grupul MOL din Ungaria vrea sa-si extinda reteaua de peste 1.700 de benzinarii din Europa Centrala si Balcani si la inceputul acestui an a achizitionat subsidiarele companiei italiene Eni SpA din Cehia, Slovacia si Romania.

Dupa cumpararea retelei Lukoil, MOL va avea 318 benzinarii in Cehia, avand o pozitia cheie pe aceasta piata. Grupul MOL are o prezenta semnificativa si pe piata din Romania.

Sanctiunile impuse Rusiei de statele occidentale din cauza crizei din Ucraina vor forta Lukoil sa-si reduca programul de investitii, din cauza accesului limitat la finantare, a avertizat saptamana trecuta directorul general al grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, adaugand ca vor fi vandute unele active din Europa de Est pentru "concentrarea pe proiectele din Rusia".

Lukoil, unde Alekperov este unul din actionarii principali, nu este vizat de sanctiuni. Totusi, a explicat Vagit Alekperov, compania isi revizuieste programul de dezvoltare pentru a-l ajusta la actualele conditii.

Lukoil s-a intins mai mult decat ii era plapuma

In ultimii ani, Lukoil s-a extins agresiv in afara Rusiei, pentru a compensa declinul productiei interne de titei. Recent, compania a achizitionat cateva active in Rusia si se concentreaza pe proiectele interne.

Alekperov a declarat ca Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est dar a refuzat sa ofere amanunte. Compania opereaza rafinarii in Bulgaria si Romania.

"Ne optimizam portofoliul de active. In prezent, compania se concentreaza pe proiectele din Rusia", a afirmat seful Lukoil.

In iunie, acesta dadea asigurari ca actuala criza nu a afectat relatiile grupului Lukoil cu tarile occidentale unde este prezent. 'Compania opereaza in 26 de tari din Europa, avem cinci mari unitati, inclusiv patru rafinarii, si in America unde avem un lant de benzinarii. In segmentul de productie, nu am observat nicio schimbare in atitudine, nici in randul populatiei si nici in relatia cu autoritatile din tarile in care suntem prezenti', a subliniat Alekperov.

Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#producator titei Rusia, #retea benzinarii Lukoil, #retragere Lukoil Ucraina , #stiri Lukoil