Lukoil vrea sa construiasca centrale solare si ferme eoliene

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 15:36
2465 citiri
Lukoil vrea sa construiasca centrale solare si ferme eoliene

Compania petroliera rusa LukOil vrea sa construiasca centrale solare si ferme eoliene in Romania si Bulgaria, a anuntat miercuri adjunctul sefului departamentului pentru energie al societatii, Vasili Zubakin, informeaza NewsIn.

"Cum Rusia nu dispune de un sistem de sustinere a energiilor alternative, investitiile noastre se concentreaza in strainatate. E vorba cu precadere de tarile in care este prezenta LukOil - Bulgaria si Romania, unde avem in vedere construirea unor centrale solare si a unor ferme eoliene", a declarat oficialul.

Zubakin a precizat ca LukOil vrea sa construiasca noi instalatii, dar si sa achizitioneze centre deja existente in aceste tari.

"Planul (de dezvoltare a energiei regenerabile in strainatate - n.r.) este in curs de discutie cu partenerii nostri straini. Pana la sfarsitul anului 2011, totul va fi stabilit", a spus reprezentantul LukOil.

LukOil, care asigura 18% din productia rusa si 2,1% din productia mondiala de petrol, este cea mai mare societate rusa in domeniu. Rezervele sale de hidrocarburi reprezinta 1,3% din rezervele mondiale. Are o cifra de afaceri anuala de 81 miliarde dolari si venituri nete de 9,5 miliarde dolari.

Compania Lukoil Overseas (detinuta 100% de Grupul LukOil), in consortiu cu Vanco International, au semnat la 23 februarie un acord de concesiune cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale din Romania (ANRM), care prevede explorarea si dezvoltarea a doua perimetre din sectorul romanesc al Marii Negre (perimetrele Rapsodia si Trident). Pentru operarea acestui proiect va fi infiintat in Romania un birou al Lukoil Overseas.

#centrale solare, #ferme eoliene, #lukoil, #companii producatoare de petrol, #energie alternativa , #stiri Lukoil