Rusia ar putea retrage 7 licente de exploatare ale grupului Lukoil

Vineri, 13 Octombrie 2006, ora 15:34
888 citiri

Ministerul rus al resurselor naturale l-a amenintat, vineri, pe principalul producator de petrol al tarii, Lukoil, cu retragerea licentelor de exploatare a sapte campuri petroliere din zonele arctice ale Rusiei, din cauza unor incalcari ale legistatiei, conform Reuters.Un purtator de cuvant al ministerului, Evgeny Snegiryov, a declarat ca licentele Lukoil sunt "serios amenintate" din cauza unor incalcari ale regulilor initiale de acordare a licentelor.

"La inceputul acestui an ministerul a descoperit incalcari ale reglementarilor la 11 din campurile petroliere ale Lukoil si a emis un ordin de retragere a licentelor la sapte dintre acestea daca firma nu va elimina problemele", a precizat acesta.

Snegiryov a anuntat ca "grupul Lukoil a primit termene limita diferite pentru fiecare dintre aceste campuri, in medie perioadele acordate fiind de trei luni".

"Este clar ca la unele din aceste campuri Lukoil nu va fi capabila sa rezolve problemele in timp, deci amenintarea de a li se retrage licenta de exploatare ramane majora", a declarat acesta.

Un purtator de cuvant al Lukoil, Dmitry Dolgov, a precizat ca grupul pe care il reprezinta este "increzator" ca problema va fi rezolvata. "Nici o companie nu poate garanta respectarea in totalitate a termenilor acordului de acordare a licentei in regiuni ca acesea, unde ne desfasuram activitatea numai iarna", a continuat acesta. "De obicei ragazul acordat de guvern pentru a rezolva aceste probleme este suficient".

Companiile care isi desfasoara activitatea in regiunile mlastinoase ale Siberiei sunt nevoite sa astepte ca noroiul sa inghete iarna pentru a asigura o cale de acces pana la campurile pe care le exploateaza.

Avertismentul primit de Lukoil vine pe fondul presiunii crescute a Kremlinului asupra companiilor internationale de energie, care sunt de parere ca acest lucru face parte din campania dusa de Moscova pentru a-si extinde controlul asupra resurselor strategice ale Rusiei.

NewsIn