Rusia sprijina Lukoil in preluarea unei parti din Repsol

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 16:12
1386 citiri
Rusia sprijina Lukoil in preluarea unei parti din Repsol

Guvernul rus este gata sa ajute "politic" grupul petrolier Lukoil sa preia o parte a companiei energetice spaniole Repsol, proiect foarte contestat in Spania, a anuntat astazi ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, citat de AFP. "Daca Lukoil are nevoie de acest lucru, ii vom acorda sustinerea politica adecvata", a declarat Smatko, la o intalnire de la Kremlin dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si cel argentinian, Cristina Kirchner.


Posibila preluare a unui pachet de actiuni Repsol de catre Lukoil a declansat o furtuna politica in Spania, unde reprezentantii dreptei acuza guvernul socialist spaniol ca vrea sa lase o companie ce are legaturi cu Kremlinul sa puna mana pe o firma "strategica", pentru aprovizionarea cu energie a Spaniei.


Lukoil, ai carei reprezentanti nu au confirmat niciodata informatia, ar vrea sa cumpere un pachet de 20-30% din actiunile Repsol, potrivit informatiilor aparute in presa.


In 27 noimebrie, presa spaniola anunta ca negocierile dintre reprezentantii Lukoil si cei ai bancilor spaniole, care ar putea sa ii imprumute banii necesari pentru cumpararea actiunilor, au intrat in impas, ca urmare a refuzului oficialilor companiei petroliere rusesti de a prezenta orice alta garantie in afara actiunilor care fac obiectul tranzactiei.