Rusii vor sa ia petrol din Irak

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 09:13
1424 citiri
Rusii vor sa ia petrol din Irak

Pentru a rezolva problemele care la impiedica sa investeasca in Irak, marile companii petroliere din Rusia vor sa infiinteze un consortiu, a declarat ministrul Energiei, Serghei Smatko, citat de RIA Novosti, informeaza NewsIn.

"Companiile noastre ar putea infiinta un consortiu pentru a facilita rezolvarea problemelor pe care le intampina in Irak", a spus Smatko, prezent la forumul de discutii pe teme economice Valdai.

LukOil incearca sa obtina deblocarea unui contract din 1997 pentru dezvoltarea campului petrolifer West Kurna-2, din sudul Irakului, dupa ce acest proiect a fost inghetat in 2002, la caderea regimului Saddam.

Principalele dificultati ale companiilor din Rusia in Irak sunt securitatea precara si mecanismele financiare insuficiente care reglementeaza respectarea obligatiilor contractuale, a spus ministrul.

Totodata, si Irakul "vrea intoarcerea companiilor rusesti", a adaugat ministrul.

 

Cele mai importante oportunitati sunt in domeniul dezvoltarii sistemului energetic, intrucat intreaga infrastructura energetica a Irakului a fost construita de Rusia in perioada sovietica.

Clubul international de reflectie Valdai este organizat din 2004 de RIA Novosti, impreuna cu ziarul The Moscow News, revistele "Rusia in politica globala", respectiv Russia Profile, si reuneste experti specializati in problema Rusiei si jurnalisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrol, #rusia, #irak, #companii, #lukoil , #stiri Lukoil