Socor: Rusia ar putea pregati preluarea companiei ungare MOL

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 14:52
1223 citiri
Socor: Rusia ar putea pregati preluarea companiei ungare MOL

Compania rusa Surgutneftegas a supralicitat pentru cumpararea participatiei detinute de OMV in cadrul grupului ungar MOL, ceea ce arata ca incearca sa preia compania sau sa-si revanda o parte din pachet, dubland drepturile de vot ale Rusiei, a spus analistul Vladimir Socor, potrivit Portfolio.hu.

Surgut pare sa fi platit cu mult peste pretul de piata cand a cumparat participatia de 21,2% detinuta de OMV in cadrul MOL pentru 1,4 miliarde euro, echivalent cu 19.200 forinti/actiune, a spus Socor, analist in cadrul Jamestown Foundation.

Pretul oferit a fost aproape dublu fata de nivelul de 9,940 forinti/actiune, de la inchiderea sedintei din 27 martie.

"Nicio companie responsabila fata de actionari nu ar fi platit de buna voie un pret dublu fata de nivelul pietei. O companie in stranse legaturi cu statul rus, lipsita de transparenta, ar face asta", a spus Socor.

In opinia acestuia, supralicitarea pana la acest nivel "reflecta fie intentia de a prelua MOL, fie intentia de a vinde o parte din participatie altor grupuri rusesti legate de stat", fiind mentionate Rosneft si Lukoil.

O asemenea vanzare ar dubla drepturile de vot ale Rusiei in cadrul MOL, potrivit legislatiei companiei, ce stabileste un plafon de 10% pentru drepturile de vot.

Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Ungaria, PSZAF, a anuntat recent ca va analiza vanzarea de catre grupul austriac OMV a participatiei detinute in cadrul companiei ungare MOL, catre firma ruseasca Surgutneftegaz.

PSZAF a demarat ancheta la cererea MOL, a declarat Istvan Binder, purtator de cuvant PSZAF. Binder a spus ca autoritatea va incerca sa afle daca afacerea a incalcat legislatia pietei de capital din Ungaria. Acesta a refuzat sa estimeze cand se va incheia investigatia.

Presedintele MOL, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in Articolele de Asociere, ar reprezenta un obstacol.

In Ungaria, guvernul si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz. 

#companie, # capital, # actiuni , #stiri Lukoil