Cum pot beneficia agricultorii de bani de la FEGA

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 16:53
2087 citiri
Cum pot beneficia agricultorii de bani de la FEGA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat luni ca a fost demarata cea de-a treia etapa de depunere a cererilor de plata, cu termen limita 21 ianuarie 2011, pentru doua scheme de plata finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), relateaza NewsIn.

Astfel, potrivit APIA, a fost demarata cea de-a treia etapa de depunere a cererilor de plata pentru "Ajutorul specific acordat pentru producatorii de lapte de vaca din zonele defavorizate" si "Ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica".

Solicitantii care nu au depus cerere in prima sau a doua etapa de depunere pot depune cererea de plata la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura pana pe data de 21 ianuarie 2011 inclusiv.

"Conform modificarii hotararilor de guvern HG 755/2010 si HG 759/2010, prin prevederile HG 1303 /2010, pentru a treia etapa de depunere pot solicita ajutorul specific atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice / persoanele constituite conform cu OUG 44/2008 care nu au solicitat ajutorul specific in prima sau a doua etapa de depunere.

Persoanele fizice care au depus cererea de plata in prima sau a doua etapa de depunere si nu s-au autorizat potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile ulterioare, nu vor depune o noua cerere; cererea initiala depusa de persoana fizica va fi reverificata si acceptata la plata, cu respectarea conditiilor de eligibilitate", se arata in comunicatul APIA.

Totodata, persoanele fizice care au depus cererea in prima sau a doua etapa si au retras cererea de plata datorita neautorizarii / neactualizarii datelor in urma constituirii cf OUG 44, au posibilitatea sa solicite reverificarea cererii de plata initiale.

Conditiile de eligibilitate sunt prevazute in actele normative care reglementeaza acordarea ajutorului, si anume HG 755/2010 pentru "Ajutorul specific acordat pentru producatorii de lapte de vaca din zonele defavorizate" si HG 759/2010 pentru "Ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica", respectiv HG 759/2010, iar nerespectarea acestora poate atrage, dupa caz, reducerea / excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalitati / sanctiuni multianuale.

Controlul la fata locului se va efectua pana la data de 10 martie 2011 inclusiv, conform manualului de proceduri elaborat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Platile pentru ajutoarele specifice mai sus mentionate se efectueaza pana la data de 30 iunie 2011.

"Prin HG 1303/2010 se majoreaza cuantumul ajutorului specific pe cap de vaca de lapte la cel mult 250 euro/cap de vaca si se calculeaza dupa finalizarea verificarilor conform prevederilor HG 755/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportarea plafonului de 22.447.205 euro aferent acestei forme de sprijin la numarul de animale eligibile", se mai spune in comunicat.

Plafonul maxim de care poate beneficia Romania in anul 2010 pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, conform prevederilor HG 759/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, este de 3.098.000 euro. 

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#agricultori, #bani, #fega , #Agricultura ecologica