Tulcea, pe primul loc in Romania in domeniul agriculturii ecologice

Marti, 03 Iulie 2012, ora 17:49
2053 citiri
Tulcea, pe primul loc in Romania in domeniul agriculturii ecologice

Agricultura ecologica se practica pe circa 35.000 de hectare din judetul Tulcea, potrivit datelor furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), judetul situandu-se astfel pe primul loc in tara in acest domeniu.

Daca in anul 2008, suprafata cultivata ecologic era de 24.582 de hectare, in anul urmator aceasta a fost de 27.923 de hectare, iar in anul 2010 - de 28.524 de hectare.

"Anul trecut, pe circa 12% din suprafata arabila din judet, respectiv 31.840 hectare, se practica agricultura ecologica, iar in aceste conditii Tulcea ocupa locul I la nivel national ca suprafata inregistrata. Anul acesta, potrivit datelor pe care le avem, pe circa 35.000 de hectare se practica agricultura ecologica", a declarat, marti, directorul DADR, Vasile Gudu.

Potrivit datelor DADR, daca in anul 2008, in judet existau 116 operatori economici in domeniu, in anul urmator au functionat 182 de operatori si au aparut primii trei procesatori de produse bio, doi comercianti si un exportator. De asemenea, in anul 2010, in judet au functionat 161 de operatori, iar numarul procesatorilor a fost de cinci, anul trecut, in domeniul agriculturii ecologice din judetul Tulcea fiind inregistrati 220 de operatori dar si 14 firme de acvacultura.

"Constatam o dinamica ascendenta a suprafetelor cultivate ecologic, precum si a efectivelor de bovine, ovine si familii de albine, iar la aceasta data constatam mentinerea acestei tendinte ascendente", a mentionat directorul Gudu.

Si in anii anteriori, Tulcea s-a aflat in topul judetelor in care se practica agricultura ecologica, acest sector dezvoltandu-se atat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cat si in imediata apropiere a Parcului National Muntii Macinului.

#Romania agricultura ecologica, #Tulcea agricultura ecologica , #Agricultura ecologica