12 banci se bat in 2014 pentru finantarea a 30.000 de fermieri cu credite garantate de stat

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 13:45
6135 citiri
12 banci se bat in 2014 pentru finantarea a 30.000 de fermieri cu credite garantate de stat

Numarul bancilor care s-au inscris in 2014 in programul APIA, pentru finantarea agricultorilor cu credite garantate de stat, a crescut la 12, fata de sapte anul trecut. Miza este de cateva zeci de mii de clienti, in conditiile in care anul trecut, peste 30.000 de fermieri au solicitat astfel de produse financiare, potrivit datelor APIA.

Institutiile de credit cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat conventii in 2014 pentru diverse forme de sprijin gestionate sunt urmatoarele: CEC Bank SA, Banca Transilvania SA, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SA, Raiffeisen Bank S.A, Procredit Bank S.A, BRD - Groupe Societe Generale SA, OTP Bank Romania SA, Unicredit Tiriac Bank SA, Piraeus Bank Romania SA, BCR, Bancpost, Banca Comerciala Carpatica SA.

In 2013, numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut la 7 fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii tot cu 12 banci comerciale.

Potrivit conventiilor incheiate de APIA, dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi RON - ROBOR 6M + maxim 4% ( conform Ordinului nr.703/23.07.2013), iar comisioanele aferente creditului sunt in limita de 1%.

Adeverintele eliberate de APIA in 2013

SAPS - Campania 2013: 11.190 adeverinte eliberate

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata - campania 2013 pentru a accesa credite pentru finantarea activitatilor curente. Cuantumul pentru plata SAPS - Campania 2013 a fost de 139,17 euro/ha potrivit Hotararii de Guvern nr. 762/2013. In 2012, fermierii au primit 119,66 euro/ha.

In perioada 2014-2020 subventiile pe care le primesc fermierii romani vor creste gradual pentru a "ajunge din urma" pe cele pe care le primesc agricultori din alte state europene. Plata pe suprafata acordata fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fi prelungita si pentru perioada 2014-2020 si va ajunge la 196 de euro pe hectar.

Masura 215 - Plati pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor : 279 adeverinte eliberat

Platile in favoarea bunastarii pasarilor au ca obiectiv general imbunatatirea mediului si a spatiului rural prin sustinerea unor standarde superioare de bunastare a animalelor. Prin aceste plati se acopera costurile supimentare si pierderile de venituri.

Beneficiarii sunt exploatatiile comerciale din sectorul de crestere a pasarilor autorizate sanitar veterinar, care isi asuma voluntar angajamente in favoarea bunastarii animalelor, in conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

Masura 215 - Plati pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii porcinelor - ANUL I_ Sesiunea 1 + Sesiunea 2: 255 adeverinte eliberate

Platile in favoarea bunastarii animaleleor- pachet a)- porcine au ca obiectiv general imbunatatirea mediului si a spatiului rural prin sustinerea unor standarde superioare de bunastare a animalelor. Prin aceste plati se acopera costurile supimentare si pierderile de venituri.

Beneficiarii sunt exploatatiile comerciale din sectorul de crestere a porcinelor autorizate sanitar veterinar precum si exploatatiile comerciale de tip A specifice sectorului de crestere a porcinelor, care isi asuma voluntar angajamente in favoarea bunastarii animalelor, in conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

Masura 215 - Plati pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii porcinelor - ANUL II_ Sesiunea 1 : 255 adeverinte eliberate

Ca obiectiv specific, aceste plati au ca scop:

- asigurarea unor standarde superioare de bunastare a animanlelor in cadrul fermelor zootehnice prin acoperirea costurilor suplimentare si pierderilor de venituri

- imbunatarirea conditiilor de mediu si a bunastarii animalelor datorate angajamentelor asumate pe baze voluntare pentr bunastare prin aplicarea unor masuri, altele decat masurile tehnologice obligatorii pentru depasirea standardelor minime obligatorii.

CNDP - prima pe exploatatie ovine 2013: 10.917 adeverinte eliberate

Sectorul zootehnic are o pondere importanta in agricultura romaneasca si reprezinta una dintre activitaile de baza in sectorul rural. Sursa de finanatare a platilor in sectorul zootehnic se asigura din bugetul de stat, prin bugetul M.A.D.R.

CNDP - prima pe exploatatie caprine 2013: 4.096 adeverinte eliberate

Acest sector zootehnic necesita un important sprijin financiar pentru perioada urmatoare, in scopul asigurarii produselor agricole de baza pentru populatie.

Platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic speciile ovine/caprine se acorda o singura data pe an, producatorilor agricoli persoane fizice si juridice care detin, cresc sau exploateaza animale identificate si inregistrate in sistemul national pentru femele ovine si/sau femele caprine.

CNDP - prima pe exploatatie bovine 2013: 3.705 adeverinte eliberate

Crescatorii de bovine pot depune cereri pentru platile nationale directe complementare (CNDP) pentru a beneficia de un sprijin pe cap de animal, la care se adauga un sprijin suplimentar pentru productia de lapte.

Sprijinul se acorda pentru minim 3 capete de bovine cu varsta de minim 16 luni, precum si pentru tineretul bovin mascul si/sau femel cu varsta de minimum 7 luni, existent in exploatatie la data de referinta.

Ce schimbari ii asteapta pe fermieri din 2014

Noua Politica Agricola Comuna vine cu cateva schimbari pentru fermieri. Autoritatile vor sa creasca plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Pentru a primi subventii pe suprafata, cultivatorii trebuie sa detina minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcela.

In plus, autoritatile de la Bruxelles propun ca subventiile sa fie plafonate in cazul marilor fermieri. Prin urmare, pentru fermierii care au o subventie cuprinsa intre 150.000 de euro pana la 300.000 de euro se face limitarea graduala, iar plafonarea sa fie la 300.000 de euro.

Totusi, decizia ramane la mana autoritatilor nationale, iar pana in prezent, varianta agreata de asociatiile de producatori din Romania este reducerea cu 5% a subventiilor care depasesc 150.000 de euro sau mai multi bani pentru micii fermieri care au pana in 30 de hectare de teren.

In perioada 2014-2020 subventiile pe care le primesc fermierii romani vor creste gradual pentru a "ajunge din urma" pe cele pe care le primesc agricultori din alte state europene.

Plata pe suprafata acordata fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fi prelungita si pentru perioada 2014-2020 si va ajunge la 196 de euro pe hectar.

"Din 2014, cand suma va fi de 154 de euro pe hectar, vom veni suplimentar cu 30-40 de euro de la buget, astfel incat un fermier roman sa primeasca la fel de mult ca un fermier european", a declarat anul trecut Daniel Constnatin, ministrul Agriculturii.

#subventii fermieri, #subventii fermieri 2013, #bani fermieri, #subventii agricultori 2013 , #Agricultura