Achizitia de berbecuti si juninci pentru imbunatatirea materialului genetic va fi subventionata si in 2015

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 08:00
1513 citiri
Achizitia de berbecuti si juninci pentru imbunatatirea materialului genetic va fi subventionata si in 2015
Foto: MADR

Achizitia de berbecuti si juninci pentru imbunatatirea materialului genetic va fi subventionata si in anul 2015, pentru ca este un sector care are nevoie de investitii foarte mari pentru a se revigora, a declarat, sambata, la Indagra, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Am interactionat cu foarte multi crescatori de animale si majoritatea au apreciat hotararile de guvern adoptate in urma cu trei saptamani. Acum suntem in plina campanie de primire de cereri. Pana pe 10 noiembrie au ocazia sa investeasca in genetica prin cumpararea de berbecuti si prin cumpararea de juninci, astfel incat sa ajunga la un nivel minim de animale. Ma bucur ca au apreciat aceasta masura, pentru ca investitiile in genetica inseamna o productie mai mare la carne si la lapte, desi multi crescatori au spus ca timpul este foarte scurt. Probabil, vom mai avea o noua sesiune si in anul 2015, pentru ca este un sector care are nevoie de investitii foarte mari pentru a se revigora", a spus Daniel Constantin, dupa ce a vizitat mai bine de trei ore targul de agricultura Indagra.

Acesta a subliniat ca declinul efectivelor de bovine a fost stopat in anul 2014, inregistrandu-se chiar si o usoara crestere. Din pacate, embargoul impus de Federatia Rusa a creat probleme suplimentare crescatorilor de animale, insa ministrul a anuntat ca MADR va veni cu un sprijin mult mai consistent pentru sector in anul 2015.

"Dupa multi ani in care efectivele la bovine au scazut, am oprit acest declin si efectivele chiar au inceput sa creasca in acest an. Acum avem problema cu embargoul impus de Federatia Rusa si crescatorii au o problema suplimentara, de aceea anul urmator am decis sa venim cu un sprijin mult mai mare, dublu la anumite categorii si chiar de patru ori mai mare la alte categorii, pentru a sprijini cresterea efectivelor si a productiei, lucruri care se vor regasi in costul de productie", a adaugat ministrul Agriculturii.

Seful MADR considera ca marele marele castig al acestui targ este ca i-a vazut pe agricultori uniti in toate domeniile de activitate.

"M-am bucurat ca au fost multe asociatii la aceeasi masa. Dupa toate eforturile pe care le-am facut si noi si dansii este pentru prima data cand ii vad pe agricultori uniti in toate domeniile de activitate. Nu mai sunt doua asociatii care se cearta si nu se pun de acord ca sa promoveze un act normativ. Cred ca acesta a fost marele castig al acestui targ si cred ca de aceea am putut construi in agricultura, pentru ca s-au inteles cu totii si lucreaza pana la urma pentru binele lor", a subliniat seful MADR.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, producatorii agricoli pot primi pana la 15.000 de euro pe beneficiar, fonduri pentru achizitionarea de berbeci din rase specializate - cel mult 2.500 lei/cap si de juninci intr-un cuantum de maximum 5.000 lei/cap.

Ministrul Agriculturii si-a inceput vizita la corturile cu animale, unde a stat de vorba cu crescatorii, unii dintre ei fiind insa nemultumiti de faptul ca nu au fost anuntati din timp de noile masuri privind subventionarea materialului genetic al animalelor. Daniel Constantin a degustat bunatatile de la stana improvizata in incinta Romexpo, fiind insotit pe tot parcusul vizitei de secretarii de stat Daniel Botanoiu si Peter Tamas Nagy, dar si de ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, si de europarlamentarul Laurentiu Rebega.

Daniel Constantin a trecut intr-o scurta vizita si pe la standul societatii Ceahlau de tehnica agricola, la salonul de pasari si in pavilionul central dedicat industriei alimentare, unde a vizitat standul unei firme care promoveaza noi tehnologii de ambalare a produselor alimentare. "Periplul" sau la Indagra s-a incheiat la salonul dedicat produselor ecologice.

Targul International de Agricultura Indagra 2014 se desfasoara in perioada 29 octombrie-2 noiembrie 2014 si a reunit peste 450 de firme din 22 de tari.

#madr subventii , #Agricultura