Agricultorii vor primi plafonul maxim pe suprafata

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:50
2701 citiri
Agricultorii vor primi plafonul maxim pe suprafata

Federatia Agrostar a ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste acordarea plafonului maxim la plata pe suprafata, respectiv 170 de euro pe hectar.

"De ani buni, plata pe suprafata a fost ciuntita. S-au luat bani si s-au dus in alte zone. Dupa ultimele saptamani de negocieri, federatia noastra a ajuns la un acord cu Ministerul Agriculturii si se va acorda plafonul maxim, de 170 de euro pe hectar.

O suma de 119 euro pe hectar va veni de la Uniunea Europeana, iar 50 de euro pe hectar de la bugetul de stat. Am ramas inca in discutie pe subventia la ovine. Ministerul ne-a propus o suma, noi nu am fost de acord cu ea. Vom negocia in continuare", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Niculae Stefan.

Acesta a mentionat ca Ministerul Agriculturii a propus o subventie de 450 lei pe cap de animal, insa nu a fost de acord cu aceasta suma.

Negocierile vor continua pentru obtinerea unei subventii de 550 lei pe cap de animal in sectorul bovine.

"Sectorul de bovine a fost afectat si el ca celelalte sectoare. Anul trecut subventia a fost 400 lei, iar ministerul a mai propus 50 de lei in plus. Noi am propus un plafon de 550 lei. Sa vedem ce se intampla pe actuala formula bugetara si pe ceea ce poate ministerul sa atraga in continuare. La ovine a ramas plafonul maxim de 40 de lei pe cap de ovina. Din pacate, aici nu putem sa suplimentam pentru ca acesta este plafonul maxim negociat cu UE", a mai spus presedintele Agrostar.

In ceea ce priveste plata pe suprafata, presedintele Agroistar a mentionat ca banii vor fi primiti in avans in proportie de 60% - 70%.

Saptamana trecuta, fermierii au cerut modificarea nivelului ajutoarelor de stat pentru anul agricol 2012, in cadrul unei intalniri cu conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fermierii cer modificarea subventiilor pentru anul agricol 2012

#agricultori plafon hectar, #plafon hectar, #plata suprafata hectar, #subventii agricultori , #Agricultura