Agricultura ajunge din urma multinationalele: Ce salarii se obtin din munca campului

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:05
7786 citiri
Agricultura ajunge din urma multinationalele: Ce salarii se obtin din munca campului

Imaginea pe care o are populatia despre agricultura nu include in niciun caz venituri mari. Si totusi, dezvoltarea sectorului agricol, investitiile efectuate si perspectivele foarte bune au adus unele salarii obtinute din munca campului na nivelul celor din banci sau multinationale.

Romania duce lipsa de specialisti in agricultura, iar formarea lor dureaza pana la patru ani dupa terminarea facultatii, a declarat pentru Business24 omul de afaceri Culita Tarata, cu afaceri de aproximativ 100 milioane de euro in agricultura, zootehnie si industria lemnului.

Peste 1.200 de de salariati care lucreaza in agricultura in cadrul companiei TCE 3 Brazi, controlata de omul de afaceri, au un salariu de aproximativ 3.000 de lei pe luna, cu tot cu sporuri.

"In plus", spune omul de afaceri, "in contractul colectiv de munca, aproximativ 400 de salariati pleaca opt zile intr-una din capitalele Europei, pe cheltuiala societatii".

Agricultorii sunt in concediu in perioada decembrie-martie, dar in restul anului muncesc "zi lumina", dupa cum s-a exprimat Culita Tarata.

Cea mai grea meserie din agricultura, spune acesta, este cea de mecanizator.

"Pleci de acasa de la 5 si jumatate - 6 si ajungi seara, la 11".

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR), a declarat pentru Business24 ca cel mai mare salariu din agricultura din Romania este de maximum 4.000 de euro, pentru postul de director.

Laurentiu Baciu

Altfel, un tractorist castiga in jur de 1.000 de euro, la fel ca un inginer agronom, iar un director ia in general in jur de 2.000 de euro.

Culita Tarata spune ca Romania duce mare lipsa de ingineri agronomi, iar companiile din domeniu sunt nevoite sa-si formeze singure specialistii.

"Anual, la Braila luam in jur de 40-50 de absolventi, iar din acestia se formeaza 8,9, 10 care patrund in tainele adevaratei meserii de inginer agronom. Pregatirea dureaza cel putin 3-4 ani de zile, intr-un ritm fortat", afirma Culita Tarata.

Culita Tarata

Potrivit acestuia, un inginer agronom poate ajunge sa castige intre 8.000 si 10.000 de lei pe luna in cadrul companiei TCE 3 Brazi.

Spre deosebire de Romania, in tarile din Uniunea Europeana salariile din agricultura sunt intre 2.500 si 3.000 de euro pe luna, posibile datorita faptului ca subventiile din agricultura sunt mai mari cu aproximativ 70% fata de cele pe care le primesc agricultorii romani.

"Daca n-ar fi subventiile, 99,99% din fermierii din Romania ar fi cel mult la limita existentei.

Daca ar avea profit, ar fi de 0,1%, pana in 0,5%. Majoritatea ar fi pe pierdere", spune Culita Tarata.

Compania TCE 3 Brazi are in jur de 1.450 de angajati care lucreaza in agricultura. Omul de afaceri spune ca numarul acestora a crescut fata de anii trecuti si ca in 2013 nu va mai face angajari.

Cat se castiga din "agricultura de birou"

La varful Ministerului Agriculturii, ministrul are un salariu net de 5.361 de lei, iar un secretar de stat are 4.693 de lei. Directorii din minister pot castiga la randul lor salarii bune, existand chiar cazuri de salarii mai mari decat cel al ministrului. Nu la fel de mari precum cele care pot fi castigate in mediul privat, dar nici pentru o munca la fel de solicitanta.

Vezi toate salariile din cadrul Ministerului Agriculturii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii agricultura Romania, #salarii agricultori romani, #salariu inginer agronom, #salariu tractorist Romania , #Agricultura