Agricultura cu doua viteze

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 22:12
1517 citiri
Agricultura cu doua viteze

Romania se bazeaza pe fondurile europene si pe o schimbare de mentalitate in randul populatiei din mediul rural pentru modernizarea unui sector agricol "in doua viteze, una europeana si alta arhaica", a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, intr-un interviu acordat AFP, citat de Mediafax.

"Avem o agricultura in doua viteze, una europeana si alta arhaica", a aratat el.

Oficialul a adaugat ca o imbunatatire semnificativa ar putea surveni in agricultura romaneasca pana in 2015, datorita sprijinului european si investitiilor straine.

"Fondurile UE au fost principalul motor al dezvoltarii rurale", spune Dumitru, AFP notand ca ministrul "se felicita" prin aceasta afirmatie.

UE a pus la dispozitia Romaniei fonduri structurale de 31 miliarde euro din 2007 pana in anul 2013, destinate in principal dezvoltarii agriculturii si transporturilor.

Absorbtia fondurilor a fost pana acum insa foarte lenta, cazand victima, potrivit analistilor, atat lipsei de finantare, cat si coruptiei si birocratiei excesive, scrie AFP.

Cu toate acestea, Dumitru sustine ca lucrurile merg "destul de bine". "Avem de folosit acum 1,7 miliarde euro si am semnat contracte pentru alte 3,1 miliarde euro", a afirmat el in interviul acordat agentiei franceze de presa. Totusi, ministrul aduce in discutie reticenta multor agricultori.

"Rezistenta este foarte puternica", spune Dumitru, "in special in zonele in care au scapat de colectivizarea fortata din 1950-1960".

"In plus, in unele regiuni, luarea unui imprumut este considerata un lucru rusinos", noteaza oficialul, subliniind astfel dimensiunea "arhaica" a agriculturii autohtone.

Astfel, aproximativ 3,5 milioane de ferme au terenuri de mai putin de un hectar, fapt care le impiedica sa acceseze fonduri UE. Ministrul este preocupat si de imbatranirea populatiei din mediul rural, ca urmare a exodului tinerilor spre orase sau catre Europa de Vest.

In ceea ce priveste recolta de cereale din 2010, Dumitru anticipeaza ca va fi "sub asteptari, in principal din cauza inundatiilor". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #fonduri, #modernizare, #ue , #Agricultura