Agricultura in 2013: Ce-am semanat si ce-am cules

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:00
2793 citiri
Agricultura in 2013: Ce-am semanat si ce-am cules

Agricultura a reprezentat sectorul "vedeta" din acest an. Vremea buna a facut ca recoltele fermierilor sa creasca intr-un an mai bine decat in ultimii zeci de ani. Guvernul si-a indeplinit o promisiune "straveche" a scazut TVA la paine, insa fermierii au fost nevoiti sa se lupte cu "lacomia" samasarilor de cereale care au scazut preturile mult sub nivelul pietelor internationale.

De la o prognoza de 1,6% in primavara acestui an, cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in sus la 2,2% pentru finele lui 2013, avansul valorii adaugate brute din agricultura fiind estimat la 11,9%, fata de procentul initial de 6,4%, potrivit Agerpres.

O alta veste buna este aceea ca romanii se intorc la agricultura. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la trei milioane de hectare in 2007-2008 la numai 300.000 de hectare in prezent, dintr-un total arabil de aproape 11 milioane de hectare.

Statul contribuie la succesul agriculturii prin reducerea TVA

Cireasa de pe tort, in 2013, a fost scaderea TVA la paine si produse de panificatie de la 24% la 9%, masura asteptata de industria de morarit si panificatie care se lupta anual cu o evaziune de 70%, dar care nu a adus, deocamdata, rezultatele asteptate in privinta incasarilor la buget, chiar daca la raft painea s-a ieftinit, in medie, cu 12%, iar consumul a crescut cu circa 15 procente.

Reducerea TVA la 9% la paine si produse de panificatie de la 1 septembrie si-a aratat primul efect prin ieftinirea painii, in medie, cu 10-12%, dupa cum afirma autoritatile, dar si prin faptul ca "au iesit la suprafata" cantitati mult mai mari de faina si de paine, insa incasarile la buget se lasa asteptate.

Potrivit ministrului Agriculturii, in luna octombrie din acest an consumul de paine a ajuns la 62.117 tone, fata de 54.916 tone in august si 54.497 tone in septembrie. In prezent, consumul de paine pe locuitor in Romania este de mai putin de 30 de kilograme pe an, fata de media europeana de 80 kilograme pe an, iar diferenta se vede in evaziunea fiscala din domeniu.

Patronatele din industrie au sustinut ca evaziunea fiscala din sectorul de morarit si panificatie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, in circa opt luni dupa introducerea TVA de 9% la paine, respectiv de la un miliard de lei in prezent, la aproximativ 200 de milioane de lei. Sumele neincasate de bugetul statului din TVA dar si din alte taxe in domeniul de morarit si panificatie se ridica anual la circa 1,5 miliarde de lei.

Promisiunile lui 2013: fondul mutual si ajutorul de minimis

Anul 2013 a adus insa si legislatia necesara pentru infiintarea primului fond mutual din Romania, care va putea acoperi pierderile din agricultura, dar si legea pentru liberalizarea pietei funciare, ambele proiecte fiind in dezbateri la Parlament.

Pe langa fondul mutual, autoritatile promit si acordarea unui ajutor de minimis pentru producatorii de lapte in valoare totala de 70,8 milioane de lei pentru 41.000 de gospodarii.

Banii vor fi folositi pentru achizitionarea tancurilor de racire a laptelui, masura ce rezolva, in opinia autoritatilor, si asocierea producatorilor, dar si comercializarea unui lapte conform pe piata, incepand cu 2014, in conditiile in care Romania era ultimul stat din UE care cerea derogare pentru laptele neconform.

2014, anul tinerilor fermieri "rasfatati" cu bani si terenuri gratis

Atat prin Noua Politica Agricola Comuna, cat si prin masurile adoptate la nivel national, tinerii fermieri vor fi cei mai "rasfatati" intrucat vor beneficia de prime de instalare de pana la 70.000 de euro si terenuri gratuite pentru a-si construi case. In plus, ei vor primi subventii pe suprafata mai mari cu 25% fata de ceilalti fermieri.

Un proiect de lege care reglementeaza conditiile in care tinerii pot primi terenuri gratis de la stat pentru a-si contrui locuinte a fost adoptat de Parlament si urmeaza sa fie promulgat de presedinte.

In noua Politica Agricola Comuna tinerii fermierii vor primi 70.000 de euro prin masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri", in loc de 40.000 de euro cum era pana in prezent.

In plus, autoritatile promit subventii mai mari pentru tinerii fermieri. Ei vor primi subventii pe suprafata mai mari cu 5% mai mult din partea statului pentru a lucra pamantul.

#agricultura Romania 2013, #legislatie agricultura Romania, #agricultura modificari 2013 , #Agricultura