Agricultura: Nu banii sunt problema

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 12:07
1092 citiri
Agricultura: Nu banii sunt problema

Deficientele de management operational reprezinta principala problema a administratiei agricole si de dezvoltare rurala din Romania, mai severe decat orice restrictie de ordin bugetar, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM) citat de Mediafax.

"Pe toate domeniile administrative, deficientele de management operational reprezinta cea mai pronuntata constrangere a administratiei agricole si de dezvoltare rurala in privinta realizarii efective de politici si servicii.

Acestea sunt mai severe decat orice constrangeri bugetare", noteaza BM, care a realizat o evaluare completa, la nivel central si regional, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a celor doua agentii de plati (APIA, APDRP) si a structurilor subordonate.

BM semnaleaza totodata fragmentarea institutionala din agricultura romaneasca si compartimentalizarea activitatilor, complexitatea structurilor de management si calitatea slaba a delegarii si comunicarii.

"Fragmentarea institutionala, atat in plan orizontal (la nivel de agentii), cat si vertical (ramuri teritoriale), este pronuntata si creeaza costuri administrative si probleme in interfata cu beneficiarii programelor.

De asemenea, fragmentarea cauzeaza suprapuneri in activitate, in special in privinta procesarii solicitarilor, livrarii serviciilor (de consiliere) si controalelor", se spune in raportul BM.

Totodata, administrarea agriculturii romanesti merge in doua viteze, determinate de incadrarea (sau nu) a programelor, serviciilor si initiativelor in categoria politicilor europene.

Astfel, BM semnaleaza diferente semnificative de performanta in interiorul sistemului, intre agentiile si serviciile care se ocupa de programe europene si cele care sunt responsabile de initiative autohtone.

"Toate serviciile si agentiile care se ocupa de programe cofinantate sau coadministrate de Comisia Europeana au un scor de performanta spre nivelurile superioare. Acelea care gestioneaza servicii interne sau programe nationale au obtinut in general note spre limita de jos a scarii de performanta", se arata in raport.

BM recomanda accelerarea reformei in zona agentiilor si serviciilor care se ocupa de programele interne, dar noteaza ca performantele bune ale structurilor care gestioneaza initiative si fonduri europene reprezinta un avantaj, in sensul ca pot fi folosite ca exemplu pentru restructurarea celor cu o evolutie slaba.

In plus, in privinta diferentelor de performanta intre cele doua tipuri de structuri, BM semnaleaza ca angajatii care nu se ocupa de programe europene sunt frustrati de bonusurile de pana la 75% din salariu primite de colegii lor implicati in initiative CE.

De asemenea, programele europene se incadreaza intr-o strategie generala privind agricultura si dezvoltarea rurala definita de Politica Agricola Comuna (CAP) a UE, in timp ce administatia nationala nu merge intr-o directie clara.

"La aceasta data nu exista o strategie generala la nivelul acestui sector, completa si cuprinzatoare, care sa ghideze politica administratiei in privinta formularii si implementarii politicilor. Dezvoltarea programelor finantate de UE corespunde strict cu strategia si exigentele europene.

Insa documentele strategice cheie nu acopera decat domeniile finantate prin CAP. Programele si politicile MADR nu sunt inca integrate in acest cadru.

Prin urmare, initiativele administratiei sunt determinate de absorbtia fondurilor europene, si nu de rezultate si de o directie. Practic, niciun document nu cuprinde viziunea si strategia administratiei agricole si de dezvoltare rurala", scrie Banca Mondiala.

Expertii BM au gasit insa si aspecte pozitive, apreciind ca reformele actuale raspund "destul de adecvat si sistemic" la provocarile de reforma institutionala cu care se confrunta acest sector si administratia responsabila.

BM noteaza ca Romania este una dintre cele mai bine dotate tari agricole din UE, geografic si in materie de resursa umana. Totodata, Romania are acces la cea mai mare piata alimentara din lume (UE - n.r.), la fonduri europene semnificative, la stabilitatea si predictibilitatea CAP.

Totusi, toate aceste avantaje nu au reusit sa genereze o crestere si o restructurare generalizata a agriculturii romanesti si o dezvoltare a zonelor rurale, aspecte foarte importante pentru obiectivele de integrare europeana si coeziune sociala ale Romaniei. 

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #banca, #dezvoltare, #management, #mondiala, #rurala , #Agricultura