Agricultura primeste 3 mld euro anual, bani care nu sunt folositi eficient

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 15:39
1934 citiri
Agricultura primeste 3 mld euro anual, bani care nu sunt folositi eficient

Agricultura din Romania a ajuns sa primeasca dupa aderare foarte multi bani de la Ministerul Agriculturii si Uniunea Europeana, circa trei miliarde euro anual, bani care nu sunt utilizati eficient, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferinta de profil.

"Ministerul Agriculturii si Uniunea Europeana transfera foarte multi bani in agricultura din Romania, care a ajuns sa primeasca, de la 300 de milioane de euro inainte de aderare, la aproape trei miliarde anual, dar care, din pacate, nu sunt eficienti folositi.

Suntem deficienti la tehnologie si in ceea ce priveste organizarea producatorilor. Desi obtinem produse de foarte buna calitate, acestea nu ajung la piata sau sunt lasate la mafia intermediarilor. Am construit o Piata de Gros pentru legume si fructe, pe foarte multi bani, si o folosim pentru coacerea bananelor", a spus Irimescu.

Acesta considera ca sunt sectoare agricole in care Romania poate excela, daca resursele financiare sunt orientate corect.

"Parerea mea este ca in ultimele decenii, in Romania, s-a incurajat sectorul vegetal si a fost lasat la o parte sectorul zootehnic. In aceste conditii, Romania a devenit al cincilea exportator de cereale, cand mai degraba ar fi trebuit sa dezvolte sectorul zootehnic care are o valoare adaugata mult mai mare. Romania nu va castiga niciodata vanzand materie prima, ci doar din sectoarele cu valoare adaugata deosebita", a afirmat secretarul de stat in MADR.

Potrivit sursei citate, in urmatoarele decenii va exista o crestere a cererii de mancare, dar si o tendinta de crestere a preturilor la alimente, ceea ce ofera perspective de dezvoltare pentru producatorii agricoli.

"Cine va produce in viitor va avea aur, insa pentru producatorii romani se pune problema de eficienta. De exemplu, in Belgia si Olanda se obtin usor 10 tone de grau la hectar, in timp ce in Romania, in ani buni, doar 7 tone. Cu astfel de productii, producatorii romani vor fi usor dezavantajati pe o piata comuna", a adaugat Achim Irimescu.

In opinia acestuia, in Romania se poate dezvolta sectorul de crestere a ovinelor, in conditiile in care carnea de ovine este extrem de cautata in vest, dar si cel al bovinelor, un de Romania ar trebui sa se reorienteze catre productia de carne de vita.

#agricultura romania, #buget agricultura, #fonduri agricultura, #producatori romani agricultura , #Agricultura