Agricultura, victima unor legi "cosmetizate" si prost aplicate. Liberalizarea terenurilor, comasarea si cadastrarea lor

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 08:16
3629 citiri
Agricultura, victima unor legi "cosmetizate" si prost aplicate. Liberalizarea terenurilor, comasarea si cadastrarea lor

Agricultura din Romania, domeniu care atrage din ce in ce mai multi investitori, este "brazdata" de legi care nu fac decat sa incurce si mai mult lucrurile. Autoritatile isi ocupa timpul cu: legea prin care incerca sa limiteze achizitia de terenuri de catre straini, considerata de specialisti "neconstitutionala", proiecte pentru comasarea sau cadastrarea terenurilor agricole.

Facute doar de "ochii alegatorilor", legile care ar trebui sa ajute fermierii romani mai mult incurca.

Legea care ar trebui sa impiedice strainii sa ne "invadeze" tara din 2014

Autoritatile cauta solutii ca sa puna "piedica" strainilor care vor sa cumpere terenuri agricole la noi in tara dupa liberalizarea pietei funciare din 2014. Legea, desi considerata o initiativa laudabila de jucatorii din piata, contine clauze considerate de avocati "aberante" si neconstitutionale.

Avocatul Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava crede ca legea vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante.

"De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza rolul intermediarilor - in dauna micilor proprietari", a declarat Radu Ionescu.

Legea comasarii terenurilor agricole, o "eterna" preocupare a autoritatilor

Comasarea terenurilor agricole este o problema pe care Romania incerca sa o solutioneze de ani buni. La nivel national, se lucreaza mereu la cate o lege pentru a-i determina pe fermieri sa se asocieze. Cea mai recenta incercare este un proiect de lege in care erau stipulate acordarea de prime si plata unor servicii notariale si cadastrale pentru cei care vor sa-si vanda suprafetele mici de teren agricol.

"Proiectul de lege nu a trecut de Comisie. A fost respinsa. A avut aviz negativ de la Guvern, desi, dupa parerea mea ca initiator este mai mult decat utila. Motivul pentru care a fost respins a fost acela ca nu sunt surse financiare pentru asa ceva. A fost singurul argument. In schimb, imi este teama de altceva. De regula, cand apare o idee mai sanatoasa din partea parlamentarilor si-o insuseste Guvernul printr-o Ordonanta de Urgenta peste 3-4 luni. Cam asa se procedeaza", a declarat pentru Business24 Ioan Munteanu, deputat din parte PSD+PC si secretar la Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

Pana cand autoritatile se dumiresc ce formula trebuie sa gaseasca ca sa ii determine pe fermierii romani sa se "uneasca", solutia vine tot de la Bruxelles. Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a declarat ca exista o serie de discutii si negocieri si la nivelul Comisiei Europene privind masurile de a impulsiona comasarea ternurilor.

In Noua Politica Agricola Comuna, autoritatile ar putea creste plafonul de acordare a subventiei de la 1 la 1,5 hectare. In acest mod, autoritatile vor sa oblige fermierii care, pana in prezent, aveau suprafete reduse de terenuri agricole si primeau pentru ele subventii, sa se asocieze pentru a mai beneficia de fonduri.

Legea intabularii terenurilor agricole, proiect omorat "din fasa". Nu sunt bani

Legea privind "Prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere" a trecut de Senat, insa nu a fost aprobata de Camera Deputatilor. Practic, onorariile expertilor cadastrali vor fi suportate din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate imobiliara in limita a 400 lei/proprietate.

Romania are nevoie de un Cadastru National, spun deopotriva oameni de afaceri din domeniu cat si persoane cu functii inalte, cum ar fi presedintele Romaniei, Traian Basescu. Se pare ca solutia vine de la Ministerul Marilor Proiecte condus de Dan Sova, care a luat sub "aripa lui" cadastrarea Romaniei.

#legi agricultura Romania, #legi inutile agricultura, #legi agricultura comasarea terenurilor , #Agricultura